Doskonały barszczyk z aromatem lubczyku.
SKŁADNIKI
4 żeberka wieprzowe
kostka bulionowa
pęczek włoszczyzny bez kapusty
kostka bulionowa mięsna
1 cebulka
ok kg buraczków ćwikłowych
2-3 gałązki świeżego lubczyku
5 łyżek śmietany 18 %
pieprz
sól
ziele angielskie
liść laurowy
pęczek świeżego koperku
kostka bulionowa
pęczek włoszczyzny bez kapusty
kostka bulionowa mięsna
1 cebulka
ok kg buraczków ćwikłowych
2-3 gałązki świeżego lubczyku
5 łyżek śmietany 18 %
pieprz
sól
ziele angielskie
liść laurowy
pęczek świeżego koperku
1/ Żeberka oczyścić, zalać zimną wodą i zagotować (zdjąć szumy) dodać
kostkę bulionową, ziele, liść, doprawić solą. Marchew, pietruszkę i
seler obrać, pokroić na dowolne części. Buraczki obrać, pokroić w bardzo
drobne słupki lub zetrzeć na tartce. Warzywa wrzucić do wywaru
mięsnego.
2/ Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na małej ilości
oleju, wrzucić do zupy razem z posiekanym lubczykiem. Całość gotować aż
warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec barszcz zabielić śmietaną.
Doprawić solą i pieprzem oraz siekanym świeżym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.