poniedziałek, 6 lipca 2015

BARSZCZ Z MŁODYCH BURACZKÓW Z LUBCZYKIEM

Doskonały barszczyk z aromatem lubczyku.


SKŁADNIKI
4 żeberka wieprzowe
kostka bulionowa
pęczek włoszczyzny bez kapusty
kostka bulionowa mięsna
1 cebulka
ok kg buraczków ćwikłowych
2-3 gałązki świeżego lubczyku
5 łyżek śmietany 18 %
pieprz
sól
ziele angielskie
liść laurowy
pęczek świeżego koperku 

1/ Żeberka oczyścić, zalać zimną wodą i zagotować (zdjąć szumy) dodać kostkę bulionową, ziele, liść, doprawić solą. Marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić na dowolne części. Buraczki obrać, pokroić w bardzo drobne słupki lub zetrzeć na tartce. Warzywa wrzucić do wywaru mięsnego. 

2/ Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na małej ilości oleju, wrzucić do zupy razem z posiekanym lubczykiem. Całość gotować aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec barszcz zabielić śmietaną. Doprawić solą i pieprzem oraz siekanym świeżym koperkiem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.