sobota, 28 lutego 2015

ROSÓŁ Z KACZKI

Jedni uwielbiają inni nie. Rosół z kaczki jest dość tłusty, może dlatego nie każdy za nim przepada. Ważne jest by dobrze go ugotować, dodać wyważoną ilość warzyw - nie za mało by rosół był bez smaku i nie za dużo by nie zrobić z niego zupy jarzynowej :) No i czas gotowania też jest ważny, ja swój gotowałam 4,5 godziny na bardzo małym ogniu, z uchyloną przykrywką by ładnie odparowywał. Był pyszny, aromatyczny, klarowny.


SKŁADNIKI
kaczka (ok 1,5-2 kg)
3 marchewki
1 por (biała i zielona część)
1 cebulka
2 korzenie pietruszki
pół dużego korzenia selera
2 łodygi selera naciowego
1 łyżka lubczyku suszonego 
ziele angielskie kulki
ziele angielskie mielone
liść laurowy
pieprz najlepiej świeżo mielony
sól

1/ Kaczkę umyć i podzielić na części, wymoczyć w wodzie. W dość dużym garnku zagotować ok 4 litry wody, wrzucić części kaczki, dodać sól. Warzywa obrać i podzielić na mniejsze kawałki, wrzucić do gotującego się mięsa. Dodać przyprawy.


 2/ Rosół gotować na małym ogniu tak aby tylko mrugał. Najlepiej 3-4 do nawet 6 godzin. Podawać z makaronem, posypany świeżą natką pietruszki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.