niedziela, 30 marca 2014

CZEKOLADOWE CIASTO Z MALINAMI NA MAŚLANCE

Super szybkie, wilgotne i smaczne ciasto na maślance z dodatkiem czekolady deserowej i malin. Ja obecnie na ten miesiąc użyłam mrożonych ale ze świeżych pewnie będzie wspaniały aromat.
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki
3 jajka
niepełna szklanka cukru
pół szklanki maślanki
pół szklanki oleju
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżki ciemnego kakao
6 kostek czekolady deserowej (u mnie Wedel)

2- 3 garście malin w tym kilka do dekoracji (mogą być mrożone)
polewa czekoladowa

tortownica 22cm

1/ Jajka ubić z cukrem na puch, pod koniec ubijania dodawać stopniowo, maślankę, mąkę z sodą i olej. czekoladę pokroić na drobne kawałeczki lub zetrzeć na tartce. Na koniec dodać kakao oraz czekoladę i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, rozłożyć maliny i delikatnie wymieszać.
2/ Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 i piec ok 40-45 min to suchego patyczka. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i udekorować malinami.





2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.