Super szybkie, wilgotne i smaczne ciasto na maślance z dodatkiem czekolady deserowej i malin. Ja obecnie na ten miesiąc użyłam mrożonych ale ze świeżych pewnie będzie wspaniały aromat.
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki
3 jajka
niepełna szklanka cukru
pół szklanki maślanki
pół szklanki oleju
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżki ciemnego kakao
6 kostek czekolady deserowej (u mnie Wedel)
2- 3 garście malin w tym kilka do dekoracji (mogą być mrożone)
polewa czekoladowa
tortownica 22cm
3 jajka
niepełna szklanka cukru
pół szklanki maślanki
pół szklanki oleju
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżki ciemnego kakao
6 kostek czekolady deserowej (u mnie Wedel)
2- 3 garście malin w tym kilka do dekoracji (mogą być mrożone)
polewa czekoladowa
tortownica 22cm
1/ Jajka ubić z cukrem na puch, pod koniec ubijania dodawać stopniowo,
maślankę, mąkę z sodą i olej. czekoladę pokroić na drobne kawałeczki lub
zetrzeć na tartce. Na koniec dodać kakao oraz czekoladę i dokładnie
wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,
rozłożyć maliny i delikatnie wymieszać.
2/ Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 i piec ok 40-45 min to suchego
patyczka. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i udekorować
malinami.
Obłędne ciacho :) Takie na maślance są pyszne a do tego te maliny.... :)
OdpowiedzUsuńMmm, ależ pyszności :)
OdpowiedzUsuń