środa, 26 lutego 2014

FRANCUSKIE RÓŻE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM

To coś dla tych, co nie mają czasu na pieczenie lub na niezapowiedzianych gości. Francuskie ciasto i jabłka razem zawinięte w kształt róży a następnie upieczone w piekarniku. Coś jak ekspresowe i nienaganne w wyglądzie ciasteczka. Idealne do herbaty lub kawy. Moje lekko się ''zrumieniły'' ale żeby to tego nie dopuścić to w trakcie pieczenia można nakryć je folią aluminiową.Chociaż obwódki jabłek i tak muszą być ciemniejsze a ciasto w środku upieczone.
SKŁADNIKI
na 9-8 sztuk
opakowanie ciasta francuskiego
1-2 jabłka (najlepiej z czerwoną skórką)
cukier puder do oprószenia
przyprawa do kawy i deserów młynek Kamis lub cynamon mielony

1/ Jabłko umyć (nie obierać) przekroić na ćwiartki , usunąć delikatnie gniazda nasiennie i pokroić w bardzo cienkie półplasterki. Plasterki rozłożyć na talerzu i podgrzać w mikrofali parę sekund żeby zmiękły. Można zrobić to również w piekarniku. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Ciasto rozłożyć i pociąć na 8-9 pasków wzdłuż dłuższego boku (każdy ok 2 cm). Każdy pasek nakłuć widelcem a następnie układać po 5-6 plasterków jabłek i zwijać - wtedy nam się uformuje róża.
2/ Zwinięte płaty ciasta układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wkładać do formy muffinkowej. Piec ok 20 min w temperaturze 190 stopni aż ciasto się zarumieni.
4/ Upieczone, wystudzić i posypać cukrem pudrem oraz cynamonem. 



4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.