niedziela, 21 października 2012

AROMATYCZNA PIECZARKOWA

SKŁADNIKI

  • wywar rosołowy (u mnie grzybowy)
    0,5 kg pieczarek
    2-3 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    3-4 ziemniaki
    1 por- biała część
    2 trójkąciki serka topionego śmietankowego
    sól
    pieprz
    śmietana (ok szklanki)
    przyprawa w płynie maggi 
    1 łyżka siekanej natki pietruszki
    szczypta suszonego tymianku
1/ Rosół zagotować. Dodać obraną i pokrojoną marchewkę, ziemniaki oraz korzeń pietruszki. Chwilę gotować. Pieczarki opłukać i mniejsze pokroić na części, a większe zetrzeć na tartce o dużych oczkach.
2/ Części (u mnie ćwiartki) pieczarek podsmażyć na maśle (ok 2-3 łyżkach)
3/ Gdy trochę zmiękną a masło lekko odparuje, dodać starte pieczarki.
4/ Na koniec dodać pocięty w pół plastry por i tymianek. Całość dusić do miękkości, a następnie dodać do gotującej się zupy. Doprawić solą i pieprzem oraz maggi. Całość zabielić śmietaną i serkiem topionym. Posypać natką. Podawać opieczonym pieczywem.
Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.