Pyszne mięsko drobiowe z soczystym wnętrzem grzybowym.
SKŁADNIKI
dla 4-6 osób:
2 podwójne filety z kurczaka
1 cebula
2 garście grzybów suszonych
lubczyk
por biała część
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
2 podwójne filety z kurczaka
1 cebula
2 garście grzybów suszonych
lubczyk
por biała część
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
1/ Grzyby namoczyć na noc. Mięso oczyścić, usnąć kostki i każdy kawałek
osobno roztłuc. Oprószyć przyprawami z obu stron. Namoczone grzyby
ugotować do miękkości, wystudzić i posiekać. (wody nie wylewać).
2/ Cebulę i pora obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni i odrobinie
oleju usmażyć posiekane grzyby i cebulę oraz pora. Doprawić solą,
pieprzem, lubczykiem. Gotowy farsz układać na rozbitym mięsie, zwijać
jak roladki a następnie układać obok siebie w naczyniu do zapiekania.
Wodę z grzybów (zimną) ok 0,5 szklanki rozprowadzić z 1 łyżeczką mąki
ziemniaczanej. Podlać mięso. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika do
220 stopni i piec ok 30 min. pod przykryciem a później jeszcze 20 min
bez przykrycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.