Głodnym polecam wegetariańską wersję zapiekanki, która konkretnie zaspokoi każdy głód i ten mały i ten duży. Taki wielki jak mój - też :) Danie szybkie, bezbolesne, łatwe i tanie. Robiłam ją jakiś czas temu ale jakoś zawieruszyły mi się te zdjęcia i dziś ''odkopałam'' je przez przypadek :) Zamiast warzyw mrożonych, można wykorzystać warzywa świeże, młode, bo na takie właśnie zaczyna się sezon. Polecam!
SKŁADNIKI
1 kg ziemniaków
przyprawa do ziemniaków
mieszanka warzyw mrożonych (ulubiona) 400g
zioła prowansalskie lub ulubione świeże
1 cebula
sól
pieprz
Sos:
3 jajka
szklanka śmietany 18%
100g sera żółtego tartego na tartce
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
przyprawa do ziemniaków
mieszanka warzyw mrożonych (ulubiona) 400g
zioła prowansalskie lub ulubione świeże
1 cebula
sól
pieprz
Sos:
3 jajka
szklanka śmietany 18%
100g sera żółtego tartego na tartce
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
1/ Ziemniaki obrać, pokroić w plastry ok 0,5cm i ugotować, odlać wodę.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać mieszankę warzyw i
dusić do miękkości. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, przyprawy i straty
ser, dokładnie wymieszać.
2/ Dno naczynia do zapiekania wysmarować tłuszczem, ułożyć warstwę
ziemniaków, posypać przyprawą do ziemniaków i wyłożyć warzywa. Zalać
połową sosu a następnie wyłożyć drugą połowę ziemniaków. Posypać
przyprawą, ziołami i zalać pozostałym sosem. (wierzch można dodatkowo
posypać serem) Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok
15 min do zrumienienia i ścięcia sosu.
Pyszna i prosta, uwielbiam takie dania :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :-) super pomysł na obiadek :-)
OdpowiedzUsuń