niedziela, 12 maja 2013

TARTA ZE SZPARAGAMI I WĘDZONYM ŁOSOSIEM

SKŁADNIKI

KRUCHE CIASTO
300g mąki
1 jajko
szczypta soli
200g margaryny
2 łyżki zimnej wody

BESZAMEL
1 szklanka śmietany
2 jajka
3-4 łyżki startego żółtego sera
szczypta gałki muszkatołowej mielonej
sól/pieprz

50g wędzonego łososia
4-5 pomidorków koktajlowych
250g zielonych szparagów
świeży tymianek lub oregano do dekoracji

1/Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty a spód nakłuć widelcem, by się nie wybrzuszało podczas pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i podpiec na lekko rumiany kolor. Ok 15 min.

2/Jajka wymieszać ze śmietana, dodać szczyptę soli i gałkę muszkatołową, pieprz a na końcu starty ser. Wymieszać. W szparagach odciąć twarde końce, opłukać i gotować ok 10 min w lekko osolonej wodzie. Pomidorki umyć, przekroić na ćwiartki (jak są mocno małe to na pół) Na podpieczone ciasto wyłożyć szparagi, łososia i pomidorki. Całość zalać sosem beszamelowym, wstawić do piekarnika i jeszcze piec ok 15-20 min, az sos na wierzchu się zetnie.
Smacznego!:)



3 komentarze:

  1. Beszamel + szparagi musi być wyśmienitym połączeniem. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest to taki typowy beszamel, bardziej sos śmietanowo jajeczny, ale tak sobie nazwalam jak nazwałam :)

      Usuń
  2. uwielbiam takie tarty, Twoja wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.