Zaczął się sezon na rabarbar i powoli zacznie się na inne owoce, więc proponuje Wam zrobić z ich dodatkiem puszystą drożdżówkę.Bardzo łatwa i bardzo pyszna :)
SKŁADNIKI
500 g mąki
100 g cukru
cukier waniliowy
2 jajka
3 żółtka
40 g świeżych drożdży
200 ml mleka
150 g margaryny
szczypta soli
KRUSZONKA
100 g mąki (+-)
50 g zimnego masła
50 g cukru + - cukier waniliowy
DODATKOWO
kilka lasek rabarbaru
pół łyżeczki cynamonu
łyżka cukru
100 g cukru
cukier waniliowy
2 jajka
3 żółtka
40 g świeżych drożdży
200 ml mleka
150 g margaryny
szczypta soli
KRUSZONKA
100 g mąki (+-)
50 g zimnego masła
50 g cukru + - cukier waniliowy
DODATKOWO
kilka lasek rabarbaru
pół łyżeczki cynamonu
łyżka cukru
1/ Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki mąki, łyżkę cukru, szczyptę
soli i 100 ml letniego mleka. Dobrze wymieszać aż wszystkie składniki
się połączą, przykryć ściereczką i odstawić na ok 10 min. Mąkę wsypać do
większej misy, dodać zaczyn z drożdży, roztrzepane na puch jajka z
cukrem, pozostałe mleko, sól, cukier waniliowy i rozpuszczoną, ostudzoną
margarynę.
2/ Wyrobić ciasto, składniki muszą dobrze się połączyć (ciasto jest
rzadkawe jak na babkę,nie jest twarde) Gotowe ciasto przełożyć do
blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam kwadratowej blaszki,
ale może być okrągła tortownica lub blaszka prostokątna, zależy jak
wysokie i jak dużo chcemy ciasta)
3/Rabarbar obrać, pokroić na kawałki i posypać cynamonem oraz cukrem,
wymieszać. Rozłożyć na cieście. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić
na ok pół godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować kruszonkę,
łącząc i rozcierając składniki kruszonki. Ma powstać sypka posypka. Gdy
ciasto wyrośnie posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika do
190 stopni. Piec ok 35-40 min.
Pysznie wygląda... oj muszę też coś rabarbarowego upiec. Narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :-))
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie:-))
OdpowiedzUsuń