SKŁADNIKI
4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
100g masła płynnego
30g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
PONADTO;
garść suszonej żurawiny
jajko do smarowania
Kruszonka- 1łyżka masła, 2 łyżki cukru, 3-4 łyżki mąki
1/ Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki i pół
szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka. Dobrze wymieszać i odstawić na
10-15 min do wyrośnięcia. Do większej miski przesiać mąkę, dodać
roztrzepane jajka, cukier, cukier waniliowy, sól, masło ostudzone,
pozostałe mleko, żurawinę i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zagnieść
ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do
podwojenia ilości.
2/ Gdy ciasto urośnie, zagnieść jeszcze raz. Podzielić na 3 części i
zapleść warkocza, zlepić by powstało koło. Na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia położyć koło drożdżowe i odstawić jeszcze na kilka minut.
3/ Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Przed pieczeniem kołacz posmarować
roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec ok 30 min na złoto.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.