czwartek, 7 marca 2013

KOŁACZ WIELKANOCNY Z ŻURAWINĄ

SKŁADNIKI
4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
100g masła płynnego
30g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli

PONADTO;

garść suszonej żurawiny
jajko do smarowania
Kruszonka- 1łyżka masła, 2 łyżki cukru, 3-4 łyżki mąki


1/  Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki i pół szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka. Dobrze wymieszać i odstawić na 10-15 min do wyrośnięcia. Do większej miski przesiać mąkę, dodać roztrzepane jajka, cukier, cukier waniliowy, sól, masło ostudzone, pozostałe mleko, żurawinę i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia ilości.

2/ Gdy ciasto urośnie, zagnieść jeszcze raz. Podzielić na 3 części i zapleść warkocza, zlepić by powstało koło. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia położyć koło drożdżowe i odstawić jeszcze na kilka minut.

3/ Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Przed pieczeniem kołacz posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec ok 30 min na złoto.
Smacznego!:)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.