poniedziałek, 15 października 2012

FLACZKI Z OPIENIEK

Pyszne, aromatyczne flaczki z grzybków. Wpisane w ''zeszyt z przepisami'' na zawsze, ponieważ bez nich już nie będę potrafiła zaliczyć sezonu grzybowego.
SKŁADNIKI
kilka kapeluszy opieniek (mogą być też małe grzybki)
2 czerwone cebule
wywar rosołowy z udka kurczaka + ugotowane udko
kostka grzybowa
2 marchewki
3-6 ziemniaki ( w zależności jak gęstą chcemy zupę)
sól
pieprz świeżo mielony
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1,5 łyżki majeranku 

1/  Opieńki oczyszczamy, płuczemy i gotujemy ok 30 min. Odcedzamy i kroimy w paski (jak flaczki).
2/ Do gotowego wywaru rosołowego dodajemy kostkę grzybową, marchewkę pokrojoną w kostkę lub talarki, pieprz i chwilę gotujemy. Gdy marchewka będzie robiła się miękka, wtedy dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotować do miękkości wszystkich warzyw.

3/  Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oleju.
4/ Do podsmażonej cebuli dodać krojone opieńki i chwilę smażyć ok 5 min. Dodać całość do zupy i wymieszać. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i majeranek. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Na koniec dodać podrobione mięso z udka. Gdy flaczki wyjdą za rzadkie, można zrobić zasmażkę z mąki.
Smacznego!:)




4 komentarze:

  1. Ja bym zrobiła takie flaczki jednak nie dodałabym ziemniaków gdyż mięsne flaczki są bez dodatku ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie mięsne są bez ziemniaków, a te nie są mięsne :))
      Poza tym ja do mięsnych też daję ziemniaki, ale rzadko je robię,bo nie lubię. Po prostu kwestia gustu i smaku :)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Zdjęcia przepiękne......Zupka rewelacyjnie pyszna.
    Flaczki nie flaczki.....po prostu PYCHOTA !
    Pozdrawiam i dziękuję.
    Cedra.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię flaczki z boczniaków.Z opieńek ,też spróbuję ,bo wygląda to pięknie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.