poniedziałek, 24 września 2012

KARTOFLANKA Z PRAŻONĄ CEBULĄ

Fajna, pożywna i gęsta zupa :) Pomysł Igi - cześć Iga :) Trochę go przerobiłam, ale nie dużo. Dałam więcej cebuli i zarumieniłam  ją na odrobinie oleju, razem z połową pora, efekt smaku- bomba! :) Według przepisu Igi dałam korzeń pietruszki pocięty w plastry, a nawet dwa i 4 marchewki. Do tego wrzuciłam jedną połowę pora by się rozgotował i wyszło tak jak chciałam. Miałam chęć dać jeszcze parę kropel białego wina, ale bałam się i poczekam z tym na pomysł bardziej wytrawnej zupy:)

SKŁADNIKI
1 udko z kurczaka
kostka bulionowa
5-6 dużych ziemniaków 
3 cebule
1 por (biała część)
4 marchewki
2 ząbki czosnku
gałązka lubczyku (można dodać suszonego)
listek laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
odrobina siekanej natki pietruszki i koperku
2-3 łyżki mąki

1/ Z udka, kostki bulionowej, ziela, listka laurowego oraz lubczyku zrobić wywar. Dodać pokrojone w talarki marchewki, pietruszkę i połowę pora oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gotować do miękkości.

2/ W międzyczasie obrać cebule i pokroić ją w pół księżyce. Wrzucić na patelnię z pozostałą częścią pora, posolić, podlać odrobiną oliwy i smażyć na rumiano. Dzięki temu zupa nabierze charakterystycznego aromatu prażonej cebuli. Gdy cebula jest już wystarczająco miękka i zabarwiona, dodać mąkę i wymieszać. 

3/ Gotową zasmażkę cebulową, przełożyć do zupy, dobrze wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać zieleniną. 

Smacznego!:)

3 komentarze:

  1. bardzo prosta, fajna propozycja, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta zupa kojarzy się tak swojsko, domowo :) Fajnie :) Jeszcze bym chętnie w niej zacierki widziała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakże mi miło, że zainspirował Cię przepis na kartoflankę mojej Mamy :)
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.