Ryż z warzywami to doskonałe połączenie smaku i zaspokoi każdy głód. Można go robić z zestawieniem różnych warzyw. Ja najczęściej wykorzystuję mieszanki chińskie. Do przygotowania takiego dnia świetnie nadają się warzywa mrożone.
SKŁADNIKI
300 g ryżu parabolicznego (ja używam w torebkach)
2 filety z kurczaka
puszka kukurydzy
fix do potraw chińskich (u mnie Kamis)
por
marchewka
seler
cebula
papryka czerwona
pół szklanki zielonego groszku (może być mrożony lub z puszki)
pędy bambusa ze słoiczka
grzyby mun suszone lub ze słoiczka
kilka strączków groszku cukrowego
sól
pieprz
przyprawa do dań chińskich
szczypta imbiru w proszku
1/ Ryż ugotować wg. instrukcji na opakowaniu. Przelać zimną wodą. (ja dodaję łyżeczkę kurkumy do gotowania aby nadać kolorku)
2/ Filety oczyścić, osuszyć i pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć na odrobinie oleju z dodatkiem przyprawy do dań chińskich. Smażyć do odparowania wody.
3/ Warzywa pokroić w cienkie paski (można użyć gotowej mrożonki do potraw chińskich) i dusić pod przykryciem do miękkości z odrobiną wody i oleju.
4/ Gdy będą już całkowicie miękkie, dodać odsączoną kukurydzę, usmażone mięso i zalać przyrządzonym fixem. Doprawić do smaku. Chwilkę podgotować. Na koniec dodać odcedzony ryż i wszystko razem wymieszać. Doprawić imbirem i przyprawami do smaku.
Smacznego !:)