Córka wróciła po miesiącu do domu z dalekiej podróży i zażyczyła sobie makaron a'la łazanki, pierogi z serem i obwarzanki :) No cóż trzeba było zakasać rękawy i brać się do roboty.
Ten makaron robi się szybko i można się nim porządnie najeść, zwłaszcza jak dodamy jeszcze kiełbasę lub jakieś mięso. Pyszny jest również z kurkami i innymi grzybami. No i obowiązkowo polane topionym masełkiem :)
SKŁADNIKI
opakowanie makaronu kokardki (mogą być łazanki)
20 dkg pieczarek lub innych grzybów
70 dkg kapusty kiszonej
łyżka czerwonej papryki w proszku
1 duża cebula
pół łyżeczki ziaren kminku
przyprawa do bigosu
sól
pieprz
olej do smażenia
1/ Makaron ugotować wg. instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do garnka.
2/ Kapustę opłukać dwukrotnie, odcisnąć i drobno posiekać. Dodać przyprawę do bigosu, pieprz, paprykę w proszku, kminek i podlać olejem. Smażyć do miękkości. (ok pół godz)3/ W między czasie na drugiej patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę krojoną w kostkę o raz pieczarki. Doprawić do smaku i dusić do odparowania wody.
4/ Po usmażeniu kapusty i pieczarek, wymieszać wszystko razem. Podsmażyć jeszcze ok 5 min. Na koniec całą kapustę wymieszać z ugotowanym makronem.
Smacznego!:)
smakowity klasyk z polskiej kuchni!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Też czasem robię to danie, ale nieco inaczej. Kapusty nie płuczę, bo mamy własną, smacznie ukiszoną z marchwią i koprem :) Gotuję kapustę z ziarnami ziela ang. i pieprzu, listkiem laurowym, kminkiem. Pieczarki i cebulę smażę osobno. Lubię cebulkę podsmażoną na złoty kolor - ach, ten cudowny aromat... Potem wszystko mieszam, podsmażam kilka minut i jeśli trzeba, to doprawiam do smaku.
OdpowiedzUsuńAha, bez makaronu jest to świetne nadzienie do pierogów. Fajnie też smakuje z ziemniakami, jako "sałatka" obiadowa :)