Przy robieniu szarlotki zostało mi trochę jabłek, więc obrałam jeszcze kilka i wykorzystałam do zapiekanego ryżu z jabłkami. Taki ryż zawsze będzie mi się kojarzył ze szkolną stołówką :) Uwielbiałam piątki w szkole, głównie dlatego, że weekend tuż tuż, ale i dlatego właśnie ryżu, gdyż podawano go w piątki :) Zapraszam do stołu.
SKŁADNIKI
1kg jabłek
1,5 szklanki ryżu
1,5 szklanki mleka
3 szklanki wody
szczypta soli
2łyżki masła
cukier waniliowy (ja użyłam cukru z wanilią z nutą kardamonu Kamis)
3-4 łyżki cukru
śmietana
cynamon
cynamon
1/Ryż płuczemy,zalewamy wodą, mlekiem, dodajemy masło, sól i gotujemy do miękkości i wchłonięcia płynu, często mieszając.
2/W tym czasie ucieramy jabłka na dużych oczkach tarki (ja zrobiłam to robotem), dodajemy do nich cukier i cynamon. Ja chwilę jabłka podsmażyłam, żeby zmniejszyć wydzielanie soku.
3/
Formę smarujemy masłem. Wykładamy kolejno warstwami; ryż, jabłka, ryż.
Kolejność można powtórzyć jeżeli mamy spor ryżu i jabłek, ale warstwą
końcową musi być ryż.
4/ Pieczemy ok 40 min w temp. 180 stopni.
5/ Śmietanę połączyć z cukrem waniliowym i wymieszać ( można dosłodzić cukrem pudrem) Gotową śmietaną można polewać nasze porcje ryżu:)
Smacznego!:)
o jejku to mój smak dzieciństwa ,kocham to danie !
OdpowiedzUsuńJa też :) i zawsze dotąd się koło niego kręcę, aż zniknie całkowicie :)Szkolna stołówka mnie tym kiedyś karmiła, bo mam rzadko taki ryż robiła.
UsuńA w liście składników nie ma cynamonu.
UsuńU nas ryż na mleku z jabłkami też jest bardzo lubianym daniem, ale nie zapiekam go w piekarniku. Po prostu: w jednym garnku gotuję ryż na mleku. W drugim zaś rozgotowuję pokrojone w cząstki jabłka z cukrem (do smaku), wanilią i cynamonem.
OdpowiedzUsuńPotem na talerz - porcja ryżu, na to porcja jabłek.
Palce lizać!
Słusznie-mniej zachodu a smak ten sam,wypróbowałam.Dzięki za podpowiedż.
Usuńpysznie tu...:}
OdpowiedzUsuńhmmm, zrobiłam - smakowało ;) dzięki za podzielenie się pomysłem ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
UsuńPozdrawiam!
pyszności, dziękuję ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, pozdrawiam :))
UsuńJA TEŻ ZROBIŁAM TEN RYŻ ,ALE NIE SMAKOWAŁ MI
UsuńNo szkoda. Pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam to danie! Z dużą ilością cynamonu smakuje najlepiej ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie czekam aż się upiecze :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję ,że będzie smakował :)
UsuńJa właśnie upiekłam sobie chałkę na kolację do szklanki chłodnego mleka :)
Właśnie czekam aż się upiecze :) ach ;3
OdpowiedzUsuńSpróbuję zrobic bo słyszałam,że to pychotka
OdpowiedzUsuńsmakowite!!! dzięki za inspirację ;)
OdpowiedzUsuńPyszny ten ryż z jabłkami
OdpowiedzUsuńCzad, pociskam już drugi talerz :P
OdpowiedzUsuńWłaśnie wstawiłem do piekarnika sporą porcję tego cuda. :-)
OdpowiedzUsuńChodziło to za mną już parę tygodni, i w końcu spróbowałam ten przepis. Ryż właśnie włożyłam do piekarnika i jestem pewna że będzie to cudo :) dzięki za świetny przepis i pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńmmm pyszne zarabiste "xd
OdpowiedzUsuńwlasnie wsadzilam do piekarnika...mam nadzieje ze bedzie nam smakowa..:)
OdpowiedzUsuńja polecam upiec ryż w prodiżu a nie w kuchence,moja mama zawsze piekła w prodiżu i jest lepiej wypieczony,najbardziej lubię wierzchnią warstwę która jest wtedy lekko spieczona..pychota..
OdpowiedzUsuńWłaśnie wstawiłam do piekarnika i jestem bardzo ciekawa finału:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowało :) pozdrawiam.
UsuńJa własnie tez zrobiłam.Wyszedł wspaniały wspomnień dzieciństwa czar.Szukałam jakiegoś zwykłego przepisu na ryz z jabłkami i znalazłam POLECAM
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Dziękuję :) A przepis ten można również znaleźć w najnowszym numerze ''Chwila dla Ciebie'' :)
UsuńTroszku inaczej robię to danie. Moja Mama tak robiła i tak "wyniosłem" z domu :P
OdpowiedzUsuńA mianowicie:
-Jabłka(jonagored, jonagold lub idared) nie robię osobno tylko dodaję od razu do naczynia żaroodpornego(oczywiście cynamon i troszku cukru) plus do tego sok z cytryny(jabłka są troszku kwaśniejsze) i czasami dodaję goździki(uzależnione jest to od zachcianek w danym momencie :D ) - zapach jest niesamowity...
-Śmietanę(18) daje na wierzch ryżu, przed włożeniem do piekarnika(przed tym posypuje ryż cynamonem).Jest to ostatnia warstwa.
Gdy danie już jest gotowe to śmietana ma taki(nie chcę powiedzieć złoty ale...) lekko brązowawy kolor.
Musicie spróbować :P
Pozdrawiam
Dziękuję za przepis... za chwilę idę przygotować danie. Już od jakiegoś czasu za mną chodzi... ten smak z podstawówki :) Już tak dawno tego nie jadłem, będzie super na pewno :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem, czy danie będzie równie smaczne, gdy się ugotuje ryż bez mleka? Ostatnio mleko mi szkodzi, ale obiad danie wydaje się smakowite, więc chętnie bym je zrobiła, jednak bez dodatku mleka...
OdpowiedzUsuńMyślę, że powinno się udać i śmiało można ugotować ryż na wodzie :)
UsuńA jakiej trzeba użyć śmietany? Kwaśnej, takiej jak np. do zupy?
OdpowiedzUsuńTak, jak do zupy. Może być i kwaśna i słodka, to bez znaczenia. Tylko i wyłącznie nasze upodobania. Ja do wszystkiego zawsze używam śmietany z Piątnicy.
UsuńDawno tu nikt nie "zapiekał" ;) ale ja wstawię do piekarnika i popołudniu nakarmię męża i synka.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJuż mi ślinka leci
OdpowiedzUsuń