Oryginalny przepis znajduje się tu-klik a ja sobie go pożyczyłam, ale zrobiłam to na zawsze, bo przepis REWELACJA! Tonie tylko moje zdanie ale wielu osób które skorzystały z przepisu. Bułki wychodzą dwie, wielkie, aż nie wierzyłam na początku, że takiej ilości ciasta (wydawało mi się mało) ma wyjść aż dwie sztuki :) Wyszły, łatwo się robi, długo zachowują świeżość a przede wszystkim są pyszne. Przepis lekko zmieniłam, a kruszonkę zrobiłam po swojemu.
SKŁADNIKI
6 szklanek mąki pszennej
4 jajka
5 dag świeżych drożdży
4 jajka
5 dag świeżych drożdży
pół szklanki cukru
szczypta soli
pół szklanki oleju
pół litra letniego mleka
szczypta soli
pół szklanki oleju
pół litra letniego mleka
opakowanie cukru waniliowego
jajko do posmarowania bułek
KRUSZONKA
50 g margaryny
2 łyżki cukru
3-4 łyżki mąki (najlepiej rozcierać w palcach i sobie dozować, kruszonka ma mieć formę piasku)
1/ Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, dodać pół szklanki mleka i dobrze rozmieszać, żeby drożdże się rozpuściły. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie tym miejsce jest zawsze okap kuchenny) :)
2/ Do większej miski wsypać mąkę, sól, pozostały cukier i jajka roztrzepane z cukrem waniliowym. Następnie wlać wyrośnięty rozczyn, mleko (nie może być gorące, bo zabiję drożdże i ciasto nie wyrośnie!) i olej. Wyrobić ciasto stale mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) chwilę mieszać aż ciasto zacznie lekko ''odchodzić'' od miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
3/ Czynność jeszcze raz powtórzyć, czyli zamieszać ciasto, przykryć i ponownie odstawić na kolejne pół godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówek 35X10cm (nasmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papierem do pieczenia) Przykryć i po raz kolejny ostawić na pół godziny. Wyrośnięte bułki smarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec ok 35-45 min w temp. 180 stopni do ''suchego patyczka''. Bułki muszą być dobrze wystudzone by dały się ładnie kroić.
Super sprawa
OdpowiedzUsuńJestem w trakcie ... próbuje przepis .. jestem pelna nadziei ze wszystko pójdzie zgodnie z planem...
OdpowiedzUsuńPrzepis dzisiaj wyprobowalam......ciasto jest rewelacyjne , wilgotne ,pieknie pachnie i smakuje .Do takiej kromki posmarowanej maselkiem lub dzemikiem idealne jest gorace mleko.Gdy zamykam oczy przypomina mi sie moja Babcia .
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis i wspomnienia z dziecinstwa.
Piekłam nie raz i nie dwa, zawsze wychodzi. Serdecznie polecam!!!
OdpowiedzUsuńPiekę z tego przepisu od dawna i za każdym razem wychodzą piękne i przepyszne bułki. Najlepsze!
OdpowiedzUsuńCzy można taki chlebek zamrozić?
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie mroziłam ale myślę że nic nie powinno się złego stać p rozmrożeniu.
Usuń