Najlepsze jedzonko z dziecięcych lat, to takie które było na słodko :) więc i długo o takim pamiętamy, bo smakowało rewelacyjnie. Dziś również smakuję rewelacyjnie, a zamykając oczy można przenieść się w lata dzieciństwa. Ja dziś zapraszam Was na knedle ze śliwkami, które od razu podbiją Wasze serca i umysły :) przepis bardzo prosty i stary jak świat :)
SKŁADNIKI
1 kg ziemniaków
250 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki soli
2 jajka
500-700 g śliwek (zależy od wielkości, najlepsze są te małe i dojrzałe czyli węgierki)
DO POLANIA
100 ml śmietany 12-18%
cukier waniliowy + 1 łyża cukier zwykły
cynamon np Kamis
250 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki soli
2 jajka
500-700 g śliwek (zależy od wielkości, najlepsze są te małe i dojrzałe czyli węgierki)
DO POLANIA
100 ml śmietany 12-18%
cukier waniliowy + 1 łyża cukier zwykły
cynamon np Kamis
1/ Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, zgnieść i
wystudzić. Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać obie
mąki, sól i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Śliwki opłukać i wydrylować.
2/Ciasto podzielić na trzy części a następnie uformować trzy wałki i każdy pociąć jak kopytka (4-5cm). 3/Każdą cześć uklepać na placek na środek kładąc wydrylowaną śliwkę, dokładni zlecić i uformować kulę.
4/Ulepione kule partiami wrzucać na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju, co zapobiega sklejaniu się knedli. Gotować ok 5 min od wypłynięcia na wierzch. Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem. Wierzch oprószyć cynamonem.