Akurat robiłam to w dzień, kiedy miałam bardzo ale to bardzo mało czasu na przygotowanie dania ''na okazję''. Wyszło pysznie i robi się je dość szybko i łatwo. Jeżeli ktoś lubi kuchnię chińską, indyjską lub azjatycką to pokocha ten zestaw. Zaletą wielką jest to iż sos nie jest sztuczny bo są w nim tylko naturalne składniki.
SKŁADNIKI
na 4-5 porcji:
podwójny filet z kurczaka
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
2 marchewki
1 cebula
pół puszki ananasa krojonego (soku nie wylewać)
sól
pieprz
szczypta chili w proszku
szczypta imbiru u mnie Kamis
pół łyżeczki curry np. Kamis
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
podwójny filet z kurczaka
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
2 marchewki
1 cebula
pół puszki ananasa krojonego (soku nie wylewać)
sól
pieprz
szczypta chili w proszku
szczypta imbiru u mnie Kamis
pół łyżeczki curry np. Kamis
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
szczypta przyprawy garam masala (można pominąć)
ja użyłam przyprawy od Skworcu
sos:
pół szklanki soku z ananasa
5 łyżek soku pomarańczowego
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki octu winnego białego
1 łyżka cukru (u mnie brązowy)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej plus łyżka zimnej wody
sos:
pół szklanki soku z ananasa
5 łyżek soku pomarańczowego
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki octu winnego białego
1 łyżka cukru (u mnie brązowy)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej plus łyżka zimnej wody
1/ Filet opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, cebulę i marchewkę obrać.
Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w słupki. Wszystkie kolory papryk
pokroić w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucić mięso, i przyprawy, smażyć
do odparowania soku.
2/ Na drugiej patelni zeszklić cebulę z marchewką (ok 5-8 min) a następnie
dodać pokrojone papryki, dusić pod przykryciem kila minut aż warzywa
zmiękną ale będą kruche.
3/ Gotowe warzywa połączyć z mięsem, ananasem i wymieszać, chwilkę smażyć aby smaki się połączyły.
4/ W garnku połączyć składniki na sos i zagotować, dodać mięso z warzywami i
zagotować. Mąkę ziemniaczaną połączyć w wodą w szklance, wlać do sosu
ciągle mieszając. Podawać z ulubionym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.