wtorek, 24 czerwca 2014

KARKÓWKA DUSZONA W SOSIE WŁASNYM Z MARCHEWKĄ I KOLOROWYM PIEPRZEM

Pyszna, soczysta karkówka z dodatkiem marchewki i pieprzu, podana z ziemniaczkami. Smakowała rewelacyjnie. Danie bardzo proste w przygotowaniu, bez komplikacji. Dobry pomysł na nakarmienie gości gdy się ich spodziewamy :)

SKŁADNIKI
6 plastrów karkówki (ok 1cm każdy)
2-3 marchewki
1 duża cebula
kilka listków laurowych
kulki ziela angielskiego
pół łyżeczki pieprzu kolorowego Kamis
pieprz mielony czarny u mnie młotkowany z kolendrą Kamis
sól
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
olej do smażenia 

1/ Mięso, oprószyć solą i pieprzem z każdej strony, odstawić na ok 3-4 godziny do lodówki. Na rozgrzanym oleju smażyć mięso na rumiano z obu stron, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, marchewkę pokrojoną w dowolny kształt (u mnie słupki) oraz przyprawy. Podlać wodą tak by mięso w niej pływało. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 50 min od czasu do czasu mieszając.



 2/ Na koniec dodać łyżkę mąki i wymieszać tak by powstał sos.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.