Pyszna, soczysta karkówka z dodatkiem marchewki i pieprzu, podana z ziemniaczkami. Smakowała rewelacyjnie. Danie bardzo proste w przygotowaniu, bez komplikacji. Dobry pomysł na nakarmienie gości gdy się ich spodziewamy :)
SKŁADNIKI
6 plastrów karkówki (ok 1cm każdy)
2-3 marchewki
1 duża cebula
kilka listków laurowych
kulki ziela angielskiego
pół łyżeczki pieprzu kolorowego Kamis
pieprz mielony czarny u mnie młotkowany z kolendrą Kamis
sól
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
olej do smażenia
2-3 marchewki
1 duża cebula
kilka listków laurowych
kulki ziela angielskiego
pół łyżeczki pieprzu kolorowego Kamis
pieprz mielony czarny u mnie młotkowany z kolendrą Kamis
sól
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
olej do smażenia
1/ Mięso, oprószyć solą i pieprzem z każdej strony, odstawić na ok 3-4
godziny do lodówki. Na rozgrzanym oleju smażyć mięso na rumiano z obu
stron, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, marchewkę
pokrojoną w dowolny kształt (u mnie słupki) oraz przyprawy. Podlać wodą
tak by mięso w niej pływało. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 50
min od czasu do czasu mieszając.
2/ Na koniec dodać łyżkę mąki i wymieszać tak by powstał sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.