SKŁADNIKI
8 pałek (podudzi) kurczaka
3 duże ząbki czosnku
3-4 łyżki miodu płynnego
3-4 łyżki ketchupu pikantnego dobrej jakości
przyprawa do kurczaka lub uniwersalna (ja z kilku przypraw zrobiłam sobie własną mieszankę)
pieprz
sól
słodka papryka w proszku ok 1 łyżeczki
pół łyżeczki ziół do drobiu Kamis
1/ Mięso umyć, osuszyć i porządnie natrzeć przyprawami i ziołami, skropić
olejem i wstawić do lodówki na ok 4 godziny. Miód wymieszać z ketchupem,
dodać paprykę w proszku. Mięso wymieszać z marynatą miodowo ketchupową.
2/ W naczyniu do zapiekania ułożyć na przemian pałki kurczaka, pokrojony
czosnek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 50-60
min. (zależy od piekarnika) aż mięso się przyrumieni. Podawać z ryżem.
Powstały sos z pieczenia możemy zagęścić 1 łyżką mąki i polać nim mięso przed podaniem.
Dzisiaj zrobiłam i były pyszne.
OdpowiedzUsuń