Witam w piękny słoneczny dzień . Ja zmykam na Roztocze pływać kajakami a Wam zostawiam przepis na lawendowe pulpety w sosie pomidorowym nadziane mozzarellą. Ktoś może pomyśl,że jak lawendowe to pachną jak lawenda ale nie, zapachu nie czuć, tylko fajny smak. Mięso mielone doskonale łączy się z suszoną lawendą a lawenda to nie tylko zapach do szaf, czy kwiaty do bukietu, to również przyprawa. Ja swoją dostałam od firmy Skworcu aż 2 paczuszki i mogę się nimi cieszyć ile wejdzie :) użyłam również mielonych pomidorów i jestem nimi zachwycona, nadają potrawie swoistego smaku i charakteru. Warto je wypróbować, polecam.
SKŁADNIKI
pulpety:
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
3-4 ząbki czosnku
bułka czerstwa
3-4 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól
pieprz
1 łyżka suszonej lawendy od Skworcu
pół łyżki ziół prowansalskich
1 opakowanie mini kulek mozzarelli
sos:
puszka pomidorów krojonych
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
łyżeczka cukru
1 cebula
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
szczypta chili
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
łyżka przyprawy bolońskiej Kamis
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
3-4 ząbki czosnku
bułka czerstwa
3-4 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól
pieprz
1 łyżka suszonej lawendy od Skworcu
pół łyżki ziół prowansalskich
1 opakowanie mini kulek mozzarelli
sos:
puszka pomidorów krojonych
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
łyżeczka cukru
1 cebula
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
szczypta chili
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
łyżka przyprawy bolońskiej Kamis
łyżeczka mielonych pomidorów od Skworcu
przyprawa do pomidorów lub bazylia, zioła prowansalskie
przyprawa do pomidorów lub bazylia, zioła prowansalskie
1/ Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i przełożyć do miski, dodać mięso
mielone, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą,
przyprawy, lawendę i zioła. Wymieszać i dobrze wyrobić.
2/ Każdą kulkę mozzarelli oblepić mięsem tak by powstały pulpety wielkości
orzecha włoskiego. Gotowe kulki mięsne wrzucać na osolony wrzątek i
gotować kilka minut (8-10) na małym ogniu. Ugotowane wyjąć łyżką
cedzakową.
3/ Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oliwy.
Pomidory przelać do garnuszka, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,
zeszkloną cebulę i przyprawy. Chwilę gotować, dodać przecier pomidorowy i
podlać odrobiną wody. Zagotować. Wystudzić, zmiksować blenderem. Do
gotowego sosu dodać pulpeciki wcześniej ugotowane i razem z sosem
zagotować. Podawać z makaronem.
Smacznego :)
Ciekawy dodatek ta lawenda :)
OdpowiedzUsuń