Większość z nas przepis na róże chrustowe (karnawałowe) ma z pokolenia
na pokolenie. Ja swój również mam od mojej babci. Stary i sprawdzony.
SKŁADNIKI
30-40 dag mąki
6 żółtek
2 łyżki cukru pudru
4 czubate łyżki śmietany 18%
2 łyżki spirytusu lub rumu (ewentualnie octu)
łyżka masła
+ olej do smażenia
cukier puder do posypania
marmolada do nadzienia
6 żółtek
2 łyżki cukru pudru
4 czubate łyżki śmietany 18%
2 łyżki spirytusu lub rumu (ewentualnie octu)
łyżka masła
+ olej do smażenia
cukier puder do posypania
marmolada do nadzienia
1/ Masło zetrzeć na tartce lub posiekać ostrym nożem. Z mąki, masła, cukru
pudru, alkoholu, śmietany i żółtek zagnieść elastyczne ciasto. Gdy
będzie zbyt rzadkie można podsypać mąki, a jeżeli zbyt gęste to dodać
odrobinę śmietany. Gotowe ciasto podzielić na części i cienko
rozwałkować. Trzema rodzajami szklanek wycinać kółka (np szklanka,
literatka i kieliszek)
2/ Brzegi kółek naciąć nożem i zlepiać do siebie, tak by się nie rozpadły.
(źle zlepione rozpadają się podczas smażenia, dlatego można też
posmarować złączone miejsca białkiem, wtedy będą lepiej się trzymały)
W płytkim i szerokim rondlu rozgrzać olej i smażyć róże ''do góry
nogami'' na złoty kolor. Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru
tłuszczu. Chłodne posypać cukrem pudrem a środek udekorować marmoladą (u
mnie truskawkowa)
Smacznego!:)
...bajeczne ;D
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają :) smakują pewnie równie dobrze :) proszę powiedzieć, ile mniej-więcej sztuk wychodzi z tego przepisu? Kasia
OdpowiedzUsuńNie pamiętam dokładnie ale ok 30 na pewno. Dziękuję :)
UsuńDziękuję :))) pozdrawiam słonecznie :))
Usuń