poniedziałek, 4 lutego 2013

RÓŻE CHRUSTOWE (KARNAWAŁOWE)

Większość z nas przepis na róże chrustowe (karnawałowe) ma z pokolenia na pokolenie. Ja swój również mam od mojej babci. Stary i sprawdzony.
SKŁADNIKI
30-40 dag mąki
6 żółtek
2 łyżki cukru pudru
4 czubate łyżki śmietany 18%
2 łyżki spirytusu lub rumu (ewentualnie octu)
łyżka masła

+ olej do smażenia

cukier puder do posypania
marmolada do nadzienia

1/ Masło zetrzeć na tartce lub posiekać ostrym nożem. Z mąki, masła, cukru pudru, alkoholu, śmietany i żółtek zagnieść elastyczne ciasto. Gdy będzie zbyt rzadkie można podsypać mąki, a jeżeli zbyt gęste to dodać odrobinę śmietany. Gotowe ciasto podzielić na części i cienko rozwałkować. Trzema rodzajami szklanek wycinać kółka (np szklanka, literatka i kieliszek)
 2/ Brzegi kółek naciąć nożem i zlepiać do siebie, tak by się nie rozpadły. (źle zlepione rozpadają się podczas smażenia, dlatego można też posmarować złączone miejsca białkiem, wtedy będą lepiej się trzymały) W płytkim i szerokim rondlu rozgrzać olej i smażyć róże ''do góry nogami'' na złoty kolor. Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Chłodne posypać cukrem pudrem a środek udekorować marmoladą (u mnie truskawkowa)
 Smacznego!:)

4 komentarze:

  1. Wspaniale wyglądają :) smakują pewnie równie dobrze :) proszę powiedzieć, ile mniej-więcej sztuk wychodzi z tego przepisu? Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam dokładnie ale ok 30 na pewno. Dziękuję :)

      Usuń
    2. Dziękuję :))) pozdrawiam słonecznie :))

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.