poniedziałek, 4 lutego 2013

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ, KIEŁBASĄ I PIECZARKAMI

Ekspresowy sposób na wyśmienite łazanki. Spróbujcie, a nie pożałujecie :)
SKŁADNIKI
500g kapusty kiszonej z marchewką
200g kiełbasy cienkiej (u mnie śląska)
400g pieczarek
2 duże cebule
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
przyprawa do bigosu
kminek

+ olej do smażenia

opakowanie makaronu - łazanki 400-500g

1/ Kapustę opłukać w wodzie, odcisnąć i posiekać. Wrzucić na patelnie, dodać wg uznania przyprawy do bigosu, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę kminku i podlać olejem. Smażyć na wolnym ogniu do miękkości, miesząc by się nie przypaliło. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. (ja smażę ok 30-40 min) W międzyczasie oczyścić pieczarki, obrać cebulę i również pokroić w kostkę.

2/ Na drugiej patelni lub garnku, rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Dodać do kapusty i wszystko razem smażyć jeszcze ok 5 min, do połączenia składników. Doprawić solą i pieprzem.  
3/ Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron wymieszać w dużym garnku z kapustą. 
 Smacznego!:) 
 
 

3 komentarze:

  1. tak dawno nie robiłam..koniecznie muszę to nadrobić:))

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest pyszne danie, zwłaszcza z domową kiszoną kapustą :)

    Ja robię zwykle z makaronem typu "świderki". Kapustę kroję i gotuję do miękkości. Osobno podsmażam pokrojony boczek - odlewam większość tłuszczu i podsmażam kiełbasę. Osobno podsmażam pokrojone pieczarki i cebulę. Po kolei wrzucam to, co gotowe do rondla. Potem mieszam, doprawiam pieprzem, Vegetą, kminkiem... itp.

    Nie jest "ekspresowo", ale smakuje super! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.