Ekspresowy sposób na wyśmienite łazanki. Spróbujcie, a nie pożałujecie :)
SKŁADNIKI
500g kapusty kiszonej z marchewką
200g kiełbasy cienkiej (u mnie śląska)
400g pieczarek
2 duże cebule
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
przyprawa do bigosu
kminek
+ olej do smażenia
opakowanie makaronu - łazanki 400-500g
200g kiełbasy cienkiej (u mnie śląska)
400g pieczarek
2 duże cebule
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
przyprawa do bigosu
kminek
+ olej do smażenia
opakowanie makaronu - łazanki 400-500g
1/ Kapustę opłukać w wodzie, odcisnąć i posiekać. Wrzucić na patelnie,
dodać wg uznania przyprawy do bigosu, pieprz, liść laurowy, ziele
angielskie, szczyptę kminku i podlać olejem. Smażyć na wolnym ogniu do
miękkości, miesząc by się nie przypaliło. Pod koniec dodać pokrojoną w
kostkę kiełbasę. (ja smażę ok 30-40 min) W międzyczasie oczyścić
pieczarki, obrać cebulę i również pokroić w kostkę.
2/ Na drugiej patelni lub garnku, rozgrzać olej i podsmażyć cebulę,
pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Dodać do kapusty i wszystko razem
smażyć jeszcze ok 5 min, do połączenia składników. Doprawić solą i
pieprzem.
3/ Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron wymieszać w dużym garnku z kapustą. Smacznego!:)
tak dawno nie robiłam..koniecznie muszę to nadrobić:))
OdpowiedzUsuńTo jest pyszne danie, zwłaszcza z domową kiszoną kapustą :)
OdpowiedzUsuńJa robię zwykle z makaronem typu "świderki". Kapustę kroję i gotuję do miękkości. Osobno podsmażam pokrojony boczek - odlewam większość tłuszczu i podsmażam kiełbasę. Osobno podsmażam pokrojone pieczarki i cebulę. Po kolei wrzucam to, co gotowe do rondla. Potem mieszam, doprawiam pieprzem, Vegetą, kminkiem... itp.
Nie jest "ekspresowo", ale smakuje super! :)
pyszne:):):)
OdpowiedzUsuń