Zostało mi kilka pieczarek i pomyślałam, że dodam je do pulpetów. Miały być w samej śmietanie,ale jednak dobrze zrobiłam z tymi pieczarkami, bo smak został bardziej wyraziście podkreślony. Do tego dodałam czosnek, kolorowy pieprz i dużo koperku....a tak przy okazji pozdrawiam mojego kolegę Tomka :)
SKŁADNIKI
0,5 kg mięsa mielonego drobiowego
2-3 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól
pieprz
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
ziele angielskie
liść laurowy
4-6 łyżek śmietany
1,5-2 łyżki mąki
łyżka siekanego koperku
2-4 duże pieczarki pieczarki
1 mała cebula
1/ Mięso połączyć z bułką tartą, 2 ząbkami czosnku,jajkiem, solą i pieprzem. Wyrobić jednolitą masę.
2/ Z masy mięsnej uformować nie duże kulki.
3/ Gotowe kulki mięsa wrzucać na gotującą się wodę z odrobiną soli i gotować ok 10 min. Wyciągnąć ugotowane kulki.
4/ Na patelni rozgrzać trochę oliwy i wrzucić na nią pokrojona w kosteczkę cebulę oraz starte na tartce na dużych oczkach pieczarki. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i kilka kulek kolorowego pieprzu, doprawić solą do smaku i dusić aż cebula zmięknie.
5/ Na patelnie dolać trochę wody, zagotować. Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką oraz koperek. Do powstałego sosu wrzucić pulpety i dusić parę minut pod przykryciem. Podawać z ziemniakami, kaszą, chlebem lub parowańcami.
takie pulpeciki z przyjemnością bym zjadała na dzisiejszy obiad:)
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Polecam :)
UsuńMój kolega zrobił je do placków ziemniaczanych, fajne połączenie, muszę też wypróbować :)