Fajna, pożywna i gęsta zupa :) Pomysł Igi - cześć Iga :) Trochę go przerobiłam, ale nie dużo. Dałam więcej cebuli i zarumieniłam ją na odrobinie oleju, razem z połową pora, efekt smaku- bomba! :) Według przepisu Igi dałam korzeń pietruszki pocięty w plastry, a nawet dwa i 4 marchewki. Do tego wrzuciłam jedną połowę pora by się rozgotował i wyszło tak jak chciałam. Miałam chęć dać jeszcze parę kropel białego wina, ale bałam się i poczekam z tym na pomysł bardziej wytrawnej zupy:)
SKŁADNIKI
1 udko z kurczaka
kostka bulionowa
5-6 dużych ziemniaków
3 cebule
1 por (biała część)
4 marchewki
2 ząbki czosnku
gałązka lubczyku (można dodać suszonego)
listek laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
odrobina siekanej natki pietruszki i koperku
2-3 łyżki mąki
1/ Z udka, kostki bulionowej, ziela, listka laurowego oraz lubczyku zrobić wywar. Dodać pokrojone w talarki marchewki, pietruszkę i połowę pora oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gotować do miękkości.
2/ W międzyczasie obrać cebule i pokroić ją w pół księżyce. Wrzucić na patelnię z pozostałą częścią pora, posolić, podlać odrobiną oliwy i smażyć na rumiano. Dzięki temu zupa nabierze charakterystycznego aromatu prażonej cebuli. Gdy cebula jest już wystarczająco miękka i zabarwiona, dodać mąkę i wymieszać.
3/ Gotową zasmażkę cebulową, przełożyć do zupy, dobrze wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać zieleniną.
bardzo prosta, fajna propozycja, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTa zupa kojarzy się tak swojsko, domowo :) Fajnie :) Jeszcze bym chętnie w niej zacierki widziała :)
OdpowiedzUsuńJakże mi miło, że zainspirował Cię przepis na kartoflankę mojej Mamy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie!