30g drożdży
pół litra ciepłej wody
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju
1 kg mąki
SOS NA SPÓD
kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego lekko rozrobionego z wodą, by nie było kwaśne
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
odrobina ketchupu
sól
pieprz
zioła-oregano, bazylia lub gotowa mieszanka ziół do pizzy
Dróżdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól,
cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle
mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste
trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić na ok
1godz do wyrośnięcia.
Wrośnięte ciasto podzielić na kilka części i pięścią ugnieść placki
(wielkość dowolna) Na wysmarowaną tłuszczem blachę układać placki. Na
środku każdego placka wyłożyć kolejno składniki - sos-plus dowolne
składniki, wg uznania.
Ja dałam sos,pieczarki krojone w bardzo cienkie plasterki, paseczki
wędliny, pomidorki koktajlowe przecięte na ćwiartki, zioła
prowansalskie, oliwki i tarty ser żółty. (z kukurydzą też super) Piec ok
15min w temp ok 180 stopni. Na blachę wchodzi mi 4 szt, w sumie razem
mam zawsze 3 blachy.
Smacznego!:)
MOJE RADY
Pyszne są z leśnymi grzybami podsmażonymi z cebulką i upieczone. ( z
porcji tego ciasta wychodzą 3 cienkie placki pizzy,a pizzerin ok 10-15
szt, zależy od rozmiaru)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.