SKŁADNIKI
pół kg malin
5 łyżek cukru
2 łyżki wody
5 łyżek cukru
2 łyżki wody
1/ Maliny oczyścić, opłukać i osuszyć. Następnie przełożyć do garnka, dodać
cukier i wodę. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 10
minut, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły.
2/Do czystych i suchych słoików przełożyć konfiturę z malin. Dokładnie
zakręcić słoiki i pasteryzować 5 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemniej i
zimnej piwnicy.
Składniki wystarczą na 2 słoiczki po 200 ml.
MOJE RADY
Takie małe słoiczki malinek, są fajną sprawą na prezenty dla znajomych w mroźne dni :)
Dziękuję za przepis pyszny;pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń