To najsmaczniejsza wersja zapiekanego makaronu jaka do tej pory jadłam.
Szpinak i połączeniu sera pleśniowego powala na kolana. Całość polana
sosem beszamelowym i posypana serem. Niebo w gębie. Ja to danie zrobiłam
dla gości, smakowało wszystkim.
ok 12-16 szt dużych muszli makaronowych
300 g szpinaku świeżego
200-300 g szpinaku mrożonego
100 g sera z niebieską pleśnią typu Lazur
pół szklanki śmietany 18%
50 g sera żółtego startego
2-3 ząbki czosnku
pieprz
sól do smaku
2-3 łyżki masła do smażenia
Sos pomidorowy:
puszka krojonych pomidorów
1 cebula
bazylia suszona lub świeża
tymianek lub zioła prowansalskie
sól
pieprz
Sos beszamelowy z serem:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 i 1/4 szklanki mleka
garść tartego sera żółtego
1 żółtko
300 g szpinaku świeżego
200-300 g szpinaku mrożonego
100 g sera z niebieską pleśnią typu Lazur
pół szklanki śmietany 18%
50 g sera żółtego startego
2-3 ząbki czosnku
pieprz
sól do smaku
2-3 łyżki masła do smażenia
Sos pomidorowy:
puszka krojonych pomidorów
1 cebula
bazylia suszona lub świeża
tymianek lub zioła prowansalskie
sól
pieprz
Sos beszamelowy z serem:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 i 1/4 szklanki mleka
garść tartego sera żółtego
1 żółtko
gałka muszkatołowa mielona
Dodatkowo:
ser żółty do posypania
Dodatkowo:
ser żółty do posypania
1/ Szpinak dokładnie opłukać i osuszyć na sicie.
2/ Masło roztopić na patelni i stopniowo dodawać szpinak świeży i mrożony.
całość dusić do rozmrożenia się szpinaku. Dodać przeciśnięty przez
praskę czosnek. Dusić kilka minut do odparowania wody. Wystudzić.
3/ Do wystudzonego szpinaku, dodać ser pleśniowy pokrojony w drobną kostkę,
śmietanę, ser żółty, pieprz i sól (uwaga na sól, ser pleśniowy jest
dość słony także trzeba uważać aby nie przesolić).
4/ Sos pomidorowy- cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną
patelnie z odrobiną oliwy lub oleju, dodać pomidory z puszki, zioła i
przyprawy. Smażyć kilka minut aż pomidory całkiem się rozpadną a sos
stanie się spójny.
Sos beszamelowy- W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, energicznie
i dokładnie mieszając. Po chwili zdejmujemy rondelek z ognia i
zaczynamy pomalutku dolewać mleko. Znów wstawiamy na ogień, mieszamy i
czekamy aż zacznie gęstnieć i bulgotać. Odstawiamy chwilę do
wystygnięcia. Dodajemy żółtka i ser, cały czas mieszając, na koniec
doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
5/ Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu, wystudzić.
6/ Na dno naczynia do zapiekania wylać sos pomidorowy, na sosie ułożyć
nadziane masą szpinakową muszle. Całość zalać sosem beszamelowym.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w temp. 180 stopni aż
wierzch się zapiecze. Dodatkowo pod koniec pieczenia można posypać serem
żółtym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.