SKŁADNIKI
Ciasto:
pół szklanki mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
pół kostki margaryny
3 łyżki śmietany 12-18%
1 jajkopół szklanki mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
pół kostki margaryny
3 łyżki śmietany 12-18%
szczypta soli
Farsz:
450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
pół cebuli
2 ząbki czosnku (może być więcej)
pół szklanki śmietany
2 roztrzepane jajka
2 łyżki startego sera żółtego
100g sera z niebieską pleśnią
sól
pieprz
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/ Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min.
2/ Szpinak rozmrozić na małym ogniu, wodę odparować lub zlać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać na drobną kosteczkę i zeszklić na odrobinie oleju. Podsmażoną cebulę dodać do szpinaku i lekko posolić (nie nie dużo bo sery blue są słone) chwilę dusić. Wystudzić. Do wystudzonego szpinaku dodać przyprawy, połowę sera pokrojonego w kostkę, jajka i śmietanę. Dokładnie wymieszać.
3/ Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż szpinak się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote. Na wierzch tarty ułożyć plastry sera.
1/ Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min.
2/ Szpinak rozmrozić na małym ogniu, wodę odparować lub zlać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać na drobną kosteczkę i zeszklić na odrobinie oleju. Podsmażoną cebulę dodać do szpinaku i lekko posolić (nie nie dużo bo sery blue są słone) chwilę dusić. Wystudzić. Do wystudzonego szpinaku dodać przyprawy, połowę sera pokrojonego w kostkę, jajka i śmietanę. Dokładnie wymieszać.
3/ Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż szpinak się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote. Na wierzch tarty ułożyć plastry sera.
Mniam :)) Ślinka cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńWitaj :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie i moje smaki Kasiu :)
Przybywam dziś do Ciebie z serdecznościami świątecznymi :)
Wigilia to nie jest czas,
gdy jest prezentów moc
Wigilia to nie jest czas,
gdy potraw sto na stole
Wigilia to przepiękny czas,
Bożonarodzeniowy czas,
Gdy siedzimy wszyscy w kole,
i MAMY bliskich przy stole.
Spokojnych i zdrowych Świąt dla Ciebie i bliskich !