Będąc w sklepie na zakupach, zobaczyłam już świeże kurki i nie mogłam się powstrzymać by ich nie kupić. Kupiłam je i nawet nie wiedziałam po co :/ ale w lodówce miałam jeszcze kilka pieczarek więc zrobiłam sos kurkowo pieczarkowy, który podałam z ziemniakami lub parowańcami. Sos bardzo łatwy, szybki i pyszny. Polecam na piątkowe obiady lub na dni w które nie mamy czasu na gotowanie i wymyślanie :)
SKŁADNIKI
200 g kurek (mogą być mrożone)
200 g pieczarek
1 spora cebula (u mnie czerwona)
kilka gałązek świeżego tymianku i pół łyżeczki suszonego
2-2,5 szklanki rosołu lub rosołu z kostki
szklanka śmietany 18%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
zielenina do posypania
pieprz najlepiej świeżo mielony (u mnie kolorowy młynek Kamis i młotkowany z kolendrą Kamis)
sól
200 g pieczarek
1 spora cebula (u mnie czerwona)
kilka gałązek świeżego tymianku i pół łyżeczki suszonego
2-2,5 szklanki rosołu lub rosołu z kostki
szklanka śmietany 18%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
zielenina do posypania
pieprz najlepiej świeżo mielony (u mnie kolorowy młynek Kamis i młotkowany z kolendrą Kamis)
sól
1/ Grzyby umyć i oczyścić z zanieczyszczeń. Pieczarki pokroić w dowolny
kształt (u mnie ósemki, szóstki, ćwiartki-zależy od wielkości
pieczarki). Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
2/ Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki, sól,
pieprz i smażyć aż soki prawie całkiem odparują, pod koniec dodać kurki i
tymianek. Usmażone grzyby przełożyć do garnuszka, zalać rosołem lub
bulionem, zagotować. Doprawić przyprawami. W miseczce wymieszać śmietanę
z mąką, dodawać po łyżce gorącego wywaru z grzybów i mieszać, czynność
powtarzać aż śmietana stanie się rzadka, wlać do grzybów i jeszcze raz
zagotować. Posypać zieleniną.
Przepadam za kurkami a sos wyglada apetycznie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń