Wyśmienite połączenia smaku, aromatu, kolorów :) Polecam, szczególnie na jesienny obiadek. Podany z kaszą kuskus smakuje idealnie. Zapewniam iż zachwyci niejedno podniebienie.
SKŁADNIKI
ok 1 kg obranej i pokrojonej dyni
1 podwójny filet z kurczaka
1 czerwona papryka
zioła prowansalskie
tymianek
1 duża cebula
2 średniej wielkości marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 korzenia selera
szczypta chili w proszku
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
olej do smażenia
przyprawa do gulaszu (ja dodałam 2 łyżki fixu do gulaszu)
2-3 ząbki czosnku
zielenina do posypania np. natka pietruszki
1 podwójny filet z kurczaka
1 czerwona papryka
zioła prowansalskie
tymianek
1 duża cebula
2 średniej wielkości marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 korzenia selera
szczypta chili w proszku
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
olej do smażenia
przyprawa do gulaszu (ja dodałam 2 łyżki fixu do gulaszu)
2-3 ząbki czosnku
zielenina do posypania np. natka pietruszki
1/ Dynie oprószyć solą, pieprzem ziołami oraz tymiankiem. Skropić olejem i
wyłożyć na blachę. Piec do miękkości. Filet z kurczaka pokroić w kostkę
(tak na jeden kęs), cebulę również pokroić w kostkę i podsmażyć z mięsem
o raz przyprawami do odparowania wody. Do garnka wlać szklankę wody,
wrzucić pokrojone i obrane- marchewkę, pietruszkę i seler, chwilę
gotować.
2/Do gotujących się warzyw dodać przyprawę do gulaszu, chili, sól, pieprz,
pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażone mięso i czosnek pokrojony w
plasterki. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, na koniec dodać pieczoną
dynię. Całość dokładnie wymieszać, jeszcze chwilkę poddusić i przyprawić
solą i pieprzem. Przed podaniem posypać zieleniną. Podawać z kaszą
kuskus lub ryżem.
Jeżeli dynia ma miękką skórkę , nie trzeba jej obierać. Przy dyniach z twardą skórą, trzeba obrać przed pieczeniem.
Ja taki gulasz/potrawkę z kurczaka robię z papryką, pieczarkami, marchewką i groszkiem (właśnie przed momentem zamieściłam przepis). Ale twoja wersja bardzo mi odpowiada. Teraz tylko wizualnie, ale myślę, że również to moje smaki:) Pozdrawiam Iwona
OdpowiedzUsuńhttp://strefaulubiona.blogspot.com/2013/09/potrawka-z-kurczaka-i-warzyw.html
Piękne, kolorowe, jesienne już danie :)
OdpowiedzUsuńjuz prawie gotowe bardzo jestem ciekawa smaku:)
OdpowiedzUsuń