Zaczęło się lato, zaczął się więc sezon na świeże i pyszne owoce :)
I jak się szybko zaczęło, tak i szybko się skończy. Zapraszam więc na RACUSZKI z musem malinowo- jagodowym.
SKŁADNIKI
1 szklanka ugotowanego ryżu
2 cukry waniliowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
pół szklanki śmietany
szklanka mąki
olej do smażenia
pół szklanki śmietany
szklanka mąki
olej do smażenia
MUS MALINOWO-JAGODOWY
duża garść malin i jagód leśnych
5 łyżek cukru pudru
250ml schłodzonej śmietanki 30%
listki mięty do dekoracji
duża garść malin i jagód leśnych
5 łyżek cukru pudru
250ml schłodzonej śmietanki 30%
listki mięty do dekoracji
1/Jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę mieszamy a następnie dodajemy mąkę i ugotowany wcześniej ryż.
2/Łyżką nakładamy racuszki na patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor.
3/Maliny,
jagody i cukier miksujemy blenderem. Śmietankę ubijamy a następnie
łączymy z miksowanymi owocami. Usmażone placuszki polewamy musem oraz
dekorujemy listami mięty i świeżymi owocami.
Moje Rady;
Do
tego przepisu można wykorzystać ryż, który został nam z obiadu. Owoce
mogą być również mrożone. Racuszki wyśmienicie smakują z różnego rodzaju
konfiturami np śliwkowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.