1kg młodych malutkich ziemniaczków
5 jajek
pół łyżki świeżo siekanego kopru (może być mrożony lub suszony)
4 łyżki oleju roślinnego
20-30 dag kiełbasy
pół szklanki siekanej cebuli
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2-3 łyżki octu winnego białego
1 szklanka wody
pół bulionetki wołowej Knorr lub pół kostki bulionowej
5 jajek
pół łyżki świeżo siekanego kopru (może być mrożony lub suszony)
4 łyżki oleju roślinnego
20-30 dag kiełbasy
pół szklanki siekanej cebuli
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2-3 łyżki octu winnego białego
1 szklanka wody
pół bulionetki wołowej Knorr lub pół kostki bulionowej
kilka zielonych oliwek nadziewanych papryczką
pieprz
pieprz
1/Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować w mundurkach. Wystudzić, nie obierać i pokroić
na plastry. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plastry. W dużej misce
połączyć ziemniaki, jajka, koperek i odstawić.
2/Na średnim ogniu usmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę i cebulę, mieszając
od czasu do czasu, aż kiełbasa dobrze się zarumieni. Łyżką cedzakową
wyjąc z patelni usmażoną kiełbasę i cebulę, dodać do mieszanki
ziemniaczanej, zaś tłuszcz zostawić na patelni. (jak nam się się
wytworzy tłuszcz z kiełbasy,to podlejmy ze dwie łyżki oleju)
3/Na zachowanym na patelni tłuszczu prażyć mąkę (niecałą minutę) stale
mieszając. Dodać cukier,ocet,bulion wymieszany z wodą i pieprz. Stale
mieszając doprowadzić do wrzenia.
4/Przyrządzonym sosem polać mieszankę ziemniaczaną i bardzo delikatnie
wymieszać. Posypać oliwkami krojonymi na połówki. Podawać na ciepło.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.