0,5 kg pieczarek
1 cebula
kostka bulionowa grzybowa
listek laurowy
ziele angielskie
łyżka siekanej natki pietruszki
sól
pieprz
śmietana i mąka (ziemniaczana) do zaprawienia.
1/ Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry (nie grube). Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
2/ Dodać pokrojone pieczarki i dusić do odparowania wody. Doprawić solą i pieprzem.
3/ Podsmażone pieczarki przełożyć do garnka, zalać wodą (tak by się skryły), dodać kostkę grzybową, listek, ziele i gotować parę minut.
4/ Na koniec zaprawić mąką wymieszaną ze śmietaną( łyżeczka mąki ziemniaczanej na 4 łyżki śmietany) Jak będzie za rzadki, to można dodać jeszcze odrobinę mąki.
Uwielbiamy ten sosik!
OdpowiedzUsuńsosik pyszny, najlepiej by mi smakował z kotletami ziemniaczanymi
OdpowiedzUsuńZ kotletami ziemniaczanymi, z kopytkami jest pyszny! :) Ja lubię jeszcze z kaszą jęczmienną i z pomidorami posypanymi cebulką :)
OdpowiedzUsuńA ja robie go wlasnie do plackow po zbojnicku!
OdpowiedzUsuńA ja do plackow ziemniaczanych i pycha jest! :) ]_, ([]) ]_, !!!
OdpowiedzUsuńPolecam Xelistrofob
Witam serdecznie, sos pyszny polecam :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz gotowałam sos z pieczarek, w ogóle pierwszy raz gotowałam sos i wyszedł świetny. Polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje Wam mój sosik :) Pozdrawiam gotujących i odwiedzających :)
OdpowiedzUsuńWyszedł super! Dziękuję. Pozdrowienia z Krakowa!
OdpowiedzUsuńa można zamiast smietany jogurt?
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam sosów zrobić z jogurtem. Nie wiem czy się nie zważy i nie będzie kwaśny.
UsuńPani Kasiu, spędziłam już drugi dzień z blogiem "Katerina". Wczoraj zupa: kluski lane na rosole. Dzisiaj: klusi śląskie z sosem pieczarkowym. Rewelacja!!! Szczególnie, że zawsze uważałam, że nie mam talentu do gotowania. Poza tym znalazłam też stare zeszyty po babci... wiele w nich ciekawostek. Serdeczności... P.S. A miałam w tym roku schudnąć:)
OdpowiedzUsuńWitam. Bardzo się cieszę, że w jakiś sposób mogłam przybliżyć gotowanie :)Zapewniam, iż z czasem polubi Pani w pełni swoją kuchnię i odkryję wielki talent kulinarny :)Pozdrawiam i życzę miłego dnia oraz dalszego sukcesu :)
Usuńprzed chwilą zrobiłam ten sos pieczarkowy - wyszedł pyszny :)
OdpowiedzUsuńW końcu wyszedł mi sos pieczarkowy,ale do końca nie wierzyłam,że wyjdzie smaczny,
OdpowiedzUsuńa jest palce lizać!
spróbuję zrobić ten sos w sobotę 3majcie kciuki żeby się udał bo jak nie to podpadnę teściowej:)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki :) pozdrawiam :)
UsuńJa zrobiłam ten sos z jogurtem naturalnym gęstym, zamiast śmietany. Nie zważył się, wyszedł smaczny, tylko troszeczkę kwaśniejszy niż w wersji ze śmietaną. Także, dbającym o linię, z takim zamiennikiem także polecam, pycha :)
OdpowiedzUsuńPyszny własnie moje dziewczyny wyjadaja go z garnka ,bedzie podany z karminadlami
OdpowiedzUsuńMimo, że moje pieczarki nie są tak dobrze skrojone, przez co tracą walor estetyczny, smak jest naprawdę wspaniały:) Gdy nie ma się pomysłu na obiad ta strona jest jak manna z nieba:D
OdpowiedzUsuńtez zrobilam sosik mniam ;)
OdpowiedzUsuńzrobilam wlasnie i moje pieczarki tez niezbyt estetycznie wyglada to sos wyszedl mniam!!!!
OdpowiedzUsuńa ten sosik mozna odgrzewac?
OdpowiedzUsuńNo pewnie, że można ogrzewać :)
UsuńNie jestem specjalistą w kuchni ale obiecałem córce że zrobię obiad ,placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym ,no i wyszedł palce lizać !!!
OdpowiedzUsuńU mnie pieczarki w domu są na pierwszym miejscu a z takim sosem to już w ogóle będzie szczyt smaku :) zapewne wykorzystam ^^
OdpowiedzUsuńMożna dodać większej ilości wody żeby uzyskać więcej sosu?! Nie będzie za rzadki po dolaniu do grzybów?! Ewentualnie ile wody dolać?
OdpowiedzUsuńWody można dodać, tyle ile się chce, a żeby sos nie był rzadki, to trzeba dodać więcej mąki do jego zagęszczenia. Najlepiej na próbę zrobić z łyżki mąki i odrobiny wody taki ''zagęszczacz'' i wlać do sosu , wymieszać i zagotować. Jeżeli uznasz,że sos nadal dla Ciebie jest za rzadki, to powtórzyć tą czynność z mąką :) pozdrawiam
Usuń