Przepis na te kluski, a raczej na ten sposób mam od mojej babuni. (szkoda,że babunia nie ma neta ani kompa:)bo by sobie tu zajrzała i oceniła) A więc przy tym sposobie kluski zawsze wychodzą, nie zależnie od tego ile mamy ziemniaków i nie musimy nic odmierzać na wadze. To Wam gwarantuję:)Ja swoje kluski podałam z sosem pieczarkowym a u babci zawsze podane są jako dodatek do mięs.
SKŁADNIKI
1-1,5kg ziemniaków
jajko
mąka ziemniaczana
1/ Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugnieść.Wystudzić.
2/ Przepuścić przez praskę lub maszynkę ,by nie było grudek. Następnie uklepać je w misce i 1/4 odkroić i wyciągnąć.
3/ Odkrojoną część rozłożyć równomiernie na wierz, a lukę wypełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko, sól do smaku i wyrobić gładką masę.
4/ Z gotowej masy formować kulki, robiąc na środku palcem dziurkę.
5/ Wrzucać na wrzącą wodę z odrobiną soli i oleju. Gotować do chwili wypłynięcia na wierzch. Podawać z różnego rodzaju sosami lub okraszone skwarkami. Kluski są też idealnym dodatkiem do mięs.
Uwielbiam kluski śląskie a z sosem pieczarkowym tym bardziej. W tym tygodniu na pewno sie biorę za te kluski :D
OdpowiedzUsuńoddam wszystko za kluski śląskie... uwielbiam robić, uwielbiam jeść :) Twoje wyszły jak malowane :) a mówi to rodowita ślązaczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Cieszę się bardzo, bo ja robiłam je pierwszy raz :) i Twoja opinia jest dla mnie bezcennym skarbem :) dziękuję!Pozdrawiam!
Usuńtez robie tak slaskie ..identycznie dziele miske :D
OdpowiedzUsuńa sosi pieczarkowy idealny do kluseczek mniam:)
Apetyczne!
OdpowiedzUsuńzrobiłam wg przepisu, wyszły wyśmienite. Polecam z karkówką w sosie cebulowym ;-)
OdpowiedzUsuńJak ktoś korzysta z moich przepisów i jeszcze jest zadowolony, to serce mi się raduję :)
UsuńDziękuję :)
Robiłam pierwszy raz, a gotuję od niedawna. Wyszły świetne! :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, w połączeniu z karkówką w winie czerwonym - wyborne :)
OdpowiedzUsuńDzięki i pozdrowienia ślę :)
wyszly znakomite i pyszne,;pozdrowionka
OdpowiedzUsuńwyszly swietne a zwlaszcza z sosem piczeniowym karkowka kapusta,pozdrowionka...........
OdpowiedzUsuńczy mozna dodac make przenna zamiast ziemniaczanej?
OdpowiedzUsuńNiestety nie, bo to już nie będą kluski śląskie, tylko kopytka :)
UsuńWypróbowałam przepis i wyszły świetne a robiłam je pierwszy raz w życiu. Podałam z gulaszem cielęcym i buraczkami. Przepyszne. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńdzieki. bede probowal je zrobic w chicago. moja slunska babcia by sie czieszala
OdpowiedzUsuńmniam,aż od tych zdjęć nabrałam ochoty,lecę do kuchni:)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis spróbuję dziś zrobić z sosem pieczarkowym.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mirek
Napiszę jutro jak wyszły
były super, będą na wigilii
OdpowiedzUsuńteż dziś zrobilam są pyszne nawet moja 6 latka nie jadka zjadla i poprosiła o dokładke DZIEKUJE:-)
OdpowiedzUsuńa poda ktoś przepis na dobry sos do tych klusek, np. pieczarkowy...
Usuńa poda ktoś przepis na dobry sos do tych klusek, np. pieczarkowy...
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :) prosty sos wg mojego przepisu :)
Usuńhttp://katerina2804.blogspot.com/2012/09/sos-pieczarkowy.html
Też tak robię:) Uwielbiamy z sosem pieczarkowym i z mięsnym...a mój mąż lubi tez z przysmażoną cebulką:)
OdpowiedzUsuń