niedziela, 16 września 2012

KLUSKI ŚLĄSKIE

Przepis na te kluski, a raczej na ten sposób mam od mojej babuni. (szkoda,że babunia nie ma neta ani kompa:)bo by sobie tu zajrzała i oceniła) A więc przy tym sposobie kluski zawsze wychodzą, nie zależnie od tego ile mamy ziemniaków i nie musimy nic odmierzać na wadze. To Wam gwarantuję:)Ja swoje kluski podałam z sosem pieczarkowym a u babci zawsze podane są jako dodatek do mięs.
SKŁADNIKI
1-1,5kg ziemniaków
jajko
mąka ziemniaczana

1/ Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugnieść.Wystudzić. 

2/ Przepuścić przez praskę lub maszynkę ,by nie było grudek. Następnie uklepać je w misce i 1/4 odkroić i wyciągnąć.
 3/ Odkrojoną część rozłożyć równomiernie na wierz, a lukę wypełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko, sól do smaku i wyrobić gładką masę. 
4/ Z gotowej masy formować kulki, robiąc na środku palcem dziurkę. 

5/ Wrzucać na wrzącą wodę z odrobiną soli i oleju. Gotować do chwili wypłynięcia na wierzch. Podawać z różnego rodzaju sosami lub okraszone skwarkami. Kluski są też idealnym dodatkiem do mięs.

23 komentarze:

  1. Uwielbiam kluski śląskie a z sosem pieczarkowym tym bardziej. W tym tygodniu na pewno sie biorę za te kluski :D

    OdpowiedzUsuń
  2. oddam wszystko za kluski śląskie... uwielbiam robić, uwielbiam jeść :) Twoje wyszły jak malowane :) a mówi to rodowita ślązaczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Cieszę się bardzo, bo ja robiłam je pierwszy raz :) i Twoja opinia jest dla mnie bezcennym skarbem :) dziękuję!Pozdrawiam!

      Usuń
  3. tez robie tak slaskie ..identycznie dziele miske :D
    a sosi pieczarkowy idealny do kluseczek mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam wg przepisu, wyszły wyśmienite. Polecam z karkówką w sosie cebulowym ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ktoś korzysta z moich przepisów i jeszcze jest zadowolony, to serce mi się raduję :)
      Dziękuję :)

      Usuń
  5. Robiłam pierwszy raz, a gotuję od niedawna. Wyszły świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne, w połączeniu z karkówką w winie czerwonym - wyborne :)
    Dzięki i pozdrowienia ślę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyszly znakomite i pyszne,;pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  8. wyszly swietne a zwlaszcza z sosem piczeniowym karkowka kapusta,pozdrowionka...........

    OdpowiedzUsuń
  9. czy mozna dodac make przenna zamiast ziemniaczanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie, bo to już nie będą kluski śląskie, tylko kopytka :)

      Usuń
  10. Wypróbowałam przepis i wyszły świetne a robiłam je pierwszy raz w życiu. Podałam z gulaszem cielęcym i buraczkami. Przepyszne. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. dzieki. bede probowal je zrobic w chicago. moja slunska babcia by sie czieszala

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam,aż od tych zdjęć nabrałam ochoty,lecę do kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzięki za przepis spróbuję dziś zrobić z sosem pieczarkowym.
    Pozdrawiam
    Mirek

    Napiszę jutro jak wyszły

    OdpowiedzUsuń
  14. były super, będą na wigilii

    OdpowiedzUsuń
  15. też dziś zrobilam są pyszne nawet moja 6 latka nie jadka zjadla i poprosiła o dokładke DZIEKUJE:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a poda ktoś przepis na dobry sos do tych klusek, np. pieczarkowy...

      Usuń
  16. a poda ktoś przepis na dobry sos do tych klusek, np. pieczarkowy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :) prosty sos wg mojego przepisu :)
      http://katerina2804.blogspot.com/2012/09/sos-pieczarkowy.html

      Usuń
  17. Też tak robię:) Uwielbiamy z sosem pieczarkowym i z mięsnym...a mój mąż lubi tez z przysmażoną cebulką:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.