Nie byłabym sobą gdybym w sezonie dyniowym nie zrobiła zupy-kremu z dyni :) tym bardziej, że po kremie z cukinii, właśnie dyniowy uwielbiam. A jak dynia, to i jesień,szkoda. Chociaż jesień też ma swoje plusy, trzeba je tylko dostrzec :)
SKŁADNIKI
1 dynia (średniej wielkości)
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
2-3 nie duże ziemniaki
1 mała cebula
kostka bulionowa
2 trójkąciki serka topionego śmietankowego
szczypta imbiru
sól
pieprz
3 łyżki śmietany
+ grzanki
1/ Dynię przecinamy na pół, wydrążamy ziarnka i obieramy. A następnie kroimy w kostkę.
2/ Ziemniaki, marchew obrać, pokroić w kostkę, dodać do dyni. Pietruszkę obrać, przekroić na pół i również wrzucić do garnka. Cebulę posiekać i dodać wraz ze szczypta imbiru do warzyw. Całość zalać wodą , tak by ledwo skrywała warzywa, dodać kostkę bulionową, pieprz i gotować do miękkości warzyw.
3/ Gdy warzywa będą miękkie, rozpuścić w nich serek topiony.Całość zmiksować lub przepuścić przez sito na gładki krem.
4/ Na koniec zabielić śmietaną, robiąc esy-floresy na każdej porcji zupy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z grzankami, tostami lub groszkiem ptysiowym. Udekorować pestkami dyni lub siekaną natką pietruszki.
Smacznego!:)
zupa cudowna, ja od siebie dodałam łyżeczkę curry. Pyszna , aromatyczna. Polecam!
OdpowiedzUsuńCieszę się ,że smakowała :) a dodanie curry, no no faktycznie fajne. To ja następnym razem również zrobię sobie tą zupę z dodatkiem curry :)
UsuńPozdrawiam! :)
Ja też dodałam łyżeczkę curry - i rewelacja!!! oprócz tego dodałam pół łyżeczki imbiru - w połączeniu z curry naprawdę dobre.
UsuńUwielbiam imbir :) chętnie wykorzystam Wasze połączenia :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Ja nie pamiętam smaku kremu z dyni z dzieciństwa. Jeśli jednak chciałbym go pamiętać, to ten jest wręcz doskonały!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZupa pyszna, łatwa do zrobienia i bardzo tania, właśnie zjadłam jeden garnek i lecę po składniki na nastepny gar:)dziękuje za dodanie tego przepisu, PYCHA!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :) na zdrowie :)
UsuńPozdrawiam serdecznie i słonecznie :)
pierwszy raz robiłam zupę z dyni i jestem pod wielkim wrażeniem smaku zupy ja od siebie jeszcze dodałam łyżeczkę carry odrobinę kurkumy ząbek czosnku i korzeń pietruszki zastąpiłam natką coś wspaniałego uczta dla podniebienia a największym smakoszem był mój syn 11 miesięczny Staś ;-)pozdrawiamy autorkę zupki mniam mniam Malwina
UsuńSkoro synkowi smakowała, to tym bardziej się cieszę i dziękuję Wam za pozdrowienia :)
UsuńJa również pozdrawiam całą rodzinkę :)
brzmi pysznie, w weekend zabieram się do roboty.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
ewelina.
Do mojej kuchni krem z dyni wkroczył zaskakującym debiutem:)Przepis zostanie ze mną zdecydowanie na dłużej.Moja wersja nie zawiera serka topionego ale w zamian na koniec jako walor estetyczny i smakowy dodaję podsmażony wędzony boczek:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspirację.
Pozdrawiam
Ola
Zupa znakomita!!!!!
OdpowiedzUsuńZrobiłam dwa razy w ciągu ostatniego miesiąca i przepis poleciłam znajomym ;-)
Fantastycznie smakuje z curry i imbirem.Ja dodałam po małej łyżeczce obu składników.
Pozdrawiam Renia
Zupa znakomita !!!!
OdpowiedzUsuńJa dodałam curry i imbir a serek śmietankowy zamieniałam na ementaler.
Pozdrawiam
Dziękuje Wszystkim za miłe komentarze :)Dzięki takim ludziom jak Wy, aż chce się gotować :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńzupka przepyszna :) pierwszy raz ją jadłam i jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńzupka przepyszna :) dynia pierwszy raz w moim menu i jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńzupka przepyszna :) pierwszy raz ją jadłam i jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuń