Takie pierogi chyba zna każdy i każdy pewnie je lubi. Popularne w Polsce i na Ukrainie.Często mylone są z Rosją przez swą nazwę,a nazwa ich pochodzi z Rusi Czerwonej - kraina historyczna na południowo-zachodniej Ukrainie oraz w południowo-wschodniej Polsce. Trochę pracochłonne, ale za to można je jeść parę dni :) i smażone, i podgrzane, ze śmietaną i tłuszczem, jak kto woli :)
SKŁADNIKI
CIASTO
3 szklanki mąki
szczypta soli
woda-tyle aby ciasto było dość''plastyczne''
FARSZ
0,5 kg ziemniaków
2x 250g kostki sera białego półtłustego
pieprz
sól
duża cebula
dodatkowo boczek lub słonina na skwarki
3 szklanki mąki
szczypta soli
woda-tyle aby ciasto było dość''plastyczne''
FARSZ
0,5 kg ziemniaków
2x 250g kostki sera białego półtłustego
pieprz
sól
duża cebula
dodatkowo boczek lub słonina na skwarki
1/ Ziemniaki na farsz obrać i ugotować, pognieść i wystudzić. Wymieszać dobrze z serem i smażoną cebulką pokrojoną w drobną kosteczkę. Doprawić solą i obficie pieprzem. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, lub nakładać farsz łyżeczką.
2/ Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, zrobić wgłębienie i powoli wlewać wodę energicznie mieszając ręką i ugniatając ciasto. Gdy ciasto jest już dobre do wałkowania i zlepiania pierogów, wałkujemy je cienko i szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko kładziemy kulkę farszu i porządnie zlepiamy. Układamy na stolnicy i oprószamy mąką.
3/ Do wrzącej i osolonej wody z małą ilością oleju, wrzucać pierogi i czekać aż wypłyną na wierzch. Od tego czasu gotować ok 2 minuty. Podczas gotowania delikatnie mieszać drewnianą by się nie przykleiły. Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową na duży talerz lub półmisek. Polać gorącym tłuszczem i skwarkami. Zamiast skwarków może być smażona cebulka.
Uwielbiam pierogi,szczególnie takie jak na ostatnim zdjęciu.odsmażone,złociste...Mniam
OdpowiedzUsuńmmm, ruskie najlepsze;)
OdpowiedzUsuńA ja ostatnio odkryłam taki super program kulinarny pt. "Anielska kuchnia". Może znasz? Jeśli tak, to nie potrzebuję Ci rekomendować przepisów siostry Anieli. Proste i jakże smaczne, a siostra bardzo fajnie opowiada podczas przyrządzania tych potraw.
OdpowiedzUsuńTu Ci podsyłam link do odcinka o pierogach:
http://wideo.onet.pl/religia-pierogi-anielska-kuchnia-odc-23,6157,w.html
Mnie się wideo nie ładowało na Firefoxie, ale na Operze chodzi jak złoto :)
oj Iga, Ty to zawsze coś wynajdziesz :)nie znam tej strony ale chętnie poznam :) dzięki!!! :)
OdpowiedzUsuń