SKŁADNIKI
1 kg ziemniaków ugotowanych
jajko
200 g mąki + do podsypywania
łyżka czerwonej papryki słodkiej w proszku
szczypta chilli w proszku
szczypta pieprzu
odrobina soli lub przyprawy do ziemniaków
łyżeczka tymianku suszonego
0,7 kg dowolnych grzybów leśnych
2 cebule
sól
pieprz
listek laurowy
ziele angielskie
olej do smażenia
1/Grzyby opłukać, odgotować. Odcedzić. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju z przyprawami. Dodać grzyby i chwilę dusić. Dobrze doprawić solą i pieprzem.
2/ Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Dodać mąkę i jajko i resztę składników.
3/ Wyrobić gładkie ciasto i przełożyć na stolnicę. Odrywać po kawałku i formować wałeczki. Posypać je delikatnie mąką, spłaszczyć i nożem odcinać dowolną szerokość kopytek.
4/ Gotowe kopytka ułożyć na ściereczce. W między czasie nastawić wodę w dużym garnku z odrobiną soli i oleju.
5/ Kopytka wrzucać na wrzącą wodę i gotować ok 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. Od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką by ich nie uszkodzić.
6/ Wyciągać łyżką cedzakową do natłuszczonej formy lub garnka.
7/ Ugotowane kopytka dokładnie wymieszać z wcześniej przygotowanymi grzybami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!:)
Leśne kopytka to zdecydowanie moje smaki! Pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńTak, jak i moje :)
UsuńDziękuję :)
Pyszne danie :) Z chęcią zjadłabym sobie takie kopytka.
OdpowiedzUsuńwygladają pysznie.zjadłabym takich kopytek,szczególnie z grzybkami
OdpowiedzUsuńPychota! ;)
OdpowiedzUsuńale u Ciebie grzybowo:) mniam :)
OdpowiedzUsuńwpraszam sie nastepnym razem:)
Kochana, możesz mi troszkę podesłać? Bo aż mi ślinka pociekła na widok tych pyszności... ;):)
OdpowiedzUsuńO ile ja mam tu łakomczuszków :)))cieszę się ogromnie :)i pozdrawiam każdego z osobna :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi podpasowałaś tym daniem. Szkoda tylko, że grzybów brak
OdpowiedzUsuńCos pysznego mniam,mniam,mniam :-)
OdpowiedzUsuń