niedziela, 23 września 2012

KOLOROWIEC

SKŁADNIKI
5 jajek
szklanka mąki
szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao
1/2 szklanki maku
op. kremu do karpatki
10 dag wiórek czekoladowych
4 łyżki dżemu porzeczkowego
1/2 szklanki prażonych migdałów



1/ Przygotować biszkopt; białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak a trzecią zostawiamy bez dodatków.

2/ Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (40x25cm) nakładamy po łyżce ciasta z każdej porcji robiąc kleksy, aż do wyczerpania składników. Biszkopt pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Studzimy.
3/ Krem przygotować według przepisu na opakowaniu. Biszkopt przekroić wzdłuż i przełożyć 3/4 kremu, a resztą kremu posmarować wierzch. Udekorować wiórkami czekoladowymi, dżemem i migdałami.
Smacznego!:)

2 komentarze:

  1. Aleś mi smaku narobiła :) To ciasto wspaniale wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje. Kolejny Twój przepis, który na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł na ciacho! Zapisuję do przetestowania. :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.