Ogóreczkom w tym roku już mówię -START! :)
Sezon na ogóreczki rozpoczęty i znów zacznie się robienie przetworów różnego rodzaju. Ale chyba u każdego przetworowy sezon zaczyna się właśnie od ogórków małosolnych :)
Każdego roku robię ogórki małosolne, a one później dojrzewają i mam na zimę ładne kiszone ogóreczki.
Kwaszenie to jedna z najstarszych i najbardziej popularnych metod
utrwalania żywności. Jest ona ceniona zarówno przez żywieniowców, jak i
smakoszy. Warzywa kwaszone odznaczają się doskonałymi walorami smakowymi
i wysoką wartością odżywczą ze względu na znaczną zawartość składników
mineralnych i witamin.
SKŁADNIKI
2 kg niewielkich, podłużnych ogórków gruntowych
1 łyżeczka gorczycy
2 ząbki czosnku
po 5-10 liści wiśni lub czarnej porzeczki
liść chrzanu lub mały kawałek korzenia chrzanu
spory pęczek baldachimów (kwiatów) kopru
3 litry wody
3 lekko czubate łyżki drobnoziarnistej soli
1 łyżeczka gorczycy
2 ząbki czosnku
po 5-10 liści wiśni lub czarnej porzeczki
liść chrzanu lub mały kawałek korzenia chrzanu
spory pęczek baldachimów (kwiatów) kopru
3 litry wody
3 lekko czubate łyżki drobnoziarnistej soli
1/Ogórki wystarczy umyć, poukładać w miarę ciasno w słoju (w glinianym
naczyniu lub dużej butelce po wodzie 5litrowej), zasypać gorczycą,
włożyć obrane ząbki czosnku, kawałek chrzanu, liście wiśni i mocno
przycisnąć zwiniętym koprem i chrzanowymi liśćmi.
Tak przygotowany duży słój zalewamy solanką przygotowaną z soli
rozpuszczonej w gorącej wodzie, którą należy przestudzić, aby była
letnia.
Taki słoik odstawiamy na 3-4 dni. Po tym czasie mamy gotowe ogórki
małosolne, które stopniowo będą się dokiszały.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.