Doskonała propozycja na rodzinny obiad. Soczyste mięso w pikantnym sosie.
SKŁADNIKI
1-1,2 karkówki wieprzowej
500 g pieczarek
2 duże czerwone papryki
6 średnich cebul
sól
pierz
mąka pszenna do obtoczenia
Sos:
1 szklanka wody
200 g koncentratu pomidorowego
1 strączek papryczki chili
pół szklanki pikantnego ketchupu
2 ząbki czosnku
3 łyżki cukru
3 łyżki octu winnego
1 łyżka papryki w proszku słodkiej
szczypta chili w proszku
sól
pieprz
zielenina do posypania
500 g pieczarek
2 duże czerwone papryki
6 średnich cebul
sól
pierz
mąka pszenna do obtoczenia
Sos:
1 szklanka wody
200 g koncentratu pomidorowego
1 strączek papryczki chili
pół szklanki pikantnego ketchupu
2 ząbki czosnku
3 łyżki cukru
3 łyżki octu winnego
1 łyżka papryki w proszku słodkiej
szczypta chili w proszku
sól
pieprz
zielenina do posypania
1/ Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na plastry ok 1 cm. Oprószyć solą i pieprzem. Przyprawione kawałki mięsa, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
2/ Podsmażone plastry ułożyć w naczyniu do zapiekania. Cebulę obrać, pokroić w 6tki lub 8mki, rozłożyć na mięsie.
3/ Pieczarki oczyścić, przekroić na połówki i wyłożyć na cebulę.
4/ Paprykę umyć, pokroić w cienkie paski, wyłożyć na pieczarkach. Całość lekko oprószyć solą i pieprzem.
5/ Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą w garnuszku, papryczkę
chili pokroić w plasterki, dodać do sosu. Gotowym sosem zalać mięso.
6/ Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika i piec ok 1,5-2 godziny w temperaturze 200 stopni.
Smacznego :)
Doprawiłam po swojemu, ale to nie jest ważne. Ważne jest, że mięso jest niesamowicie pyszne, rozpływające się w ustach! Wpada na stałe do mojego jadłospisu, a przepis sprzedałam już dalej! :)
OdpowiedzUsuńPychota :) Robię podobnie. Różnica polega na tym, że nie dodaję świeżej papryczki chili, a zamiast koncentratu dodaję pokrojone pomidory ;)
OdpowiedzUsuńSuper..
OdpowiedzUsuńBylem tak zaszokowany Twoja prezentacja fotograficzna, tak piekna, ze nic wiecej nie napisalem wczesniej..Skladniki sa takie, ktore JA uwielbiam z tym, ze dusze karkowke zamiast ja smazyc, ale sprobuje Twoja wersje..Pieknie to pokazalas,dziekuje..
OdpowiedzUsuń