Przepis miał być wczoraj ale ciągle brakuje mi czasu na nowe posty i pisanie. Nocami wyszywam lub haftuję i robię sto innych rzeczy a czas niestety ucieka i ucieka. Tak wiec z małym opóźnieniem ale za to smacznym proponuję pizze meksykańską z kukurydzą, fasolą i mięsem mielonym. Ze względu na to, że było gorąco i u mnie nie lubią pikantnych potraw, zrobiłam łagodną ALE jeżeli ktoś lubi ''ogień w ustach'' to może dodać tyle papryczek ile chce :)
SKŁADNIKI
CIASTO
na 3 duże placki lub 2 wielkie
30g drożdży
pół litra ciepłej wody
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju
ok 1 kg mąki pszennej
SOS NA SPÓD
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
tyle samo ulubionego ketchupu (a nawet więcej)
przyprawa do pizzy
pieprz świeżo mielony
trochę wody aby sos miał lżejszą konsystencję
300-400 g sera żółtego startego
1 papryczka chili świeża lub szczypta w proszku
500 g mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowe
kilka łyżek kukurydzy konserwowej
puszka czerwonej fasoli
czerwona papryka
3 ząbki czosnku
1 duża cebula czerwona
1 łyżka koncentratu pomidorowego
przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamis
na 3 duże placki lub 2 wielkie
30g drożdży
pół litra ciepłej wody
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju
ok 1 kg mąki pszennej
SOS NA SPÓD
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
tyle samo ulubionego ketchupu (a nawet więcej)
przyprawa do pizzy
pieprz świeżo mielony
trochę wody aby sos miał lżejszą konsystencję
300-400 g sera żółtego startego
1 papryczka chili świeża lub szczypta w proszku
500 g mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowe
kilka łyżek kukurydzy konserwowej
puszka czerwonej fasoli
czerwona papryka
3 ząbki czosnku
1 duża cebula czerwona
1 łyżka koncentratu pomidorowego
przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamis
1/ Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól,
cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle
mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste
trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce na ok 1godz do wyrośnięcia.
2/Składniki na sos wymieszać ze sobą. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i
zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso, doprawić solą, pieprzem i
przyprawą meksykańską, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć,
pod koniec smażenia dodać koncentrat. Wystudzić, nadmiar tłuszczu
odcisnąć.
3/ Wyrośnięte ciasto, zagnieść jeszcze raz i podzielić na 3 części. Każdą
cześć rozwałkować i przełożyć na blaszkę. Ja zawsze rozciągam palcami.
Spód blaszki lekko smaruje margaryną, wtedy się nie ślizga i ręką bez
pośrednio na blasze nadaję kształt koła.
4/ Na każdy placek wyłożyć trochę sosu pomidorowego, usmażone mięso,
kukurydzę, fasolę i paprykę pokrojoną w paseczki o raz chili w
plasterki. Całość doprawić przyprawami i posypać serem. Piec ok 15-20
min w temperaturze 200 stopni.
Kocham pizze :) a zwłaszcza ta domowa o niebo lepsza niż z pizzerii. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń