''Dwie pieczenie na jednym ogniu'' :)) Tarta -wspaniałe kruche ciasto w połączeniu z ulubionymi składnikami. U mnie - grzyby.Sezon grzybowy nadal trwa, więc ja uparcie je wykorzystuję do dalszych działań kulinarnych. Będę je chyba jadła dopóki mróz ich nie wybije :))
SKŁADNIKI
CIASTO
30 dag mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki ziemnej wody
200 g masła zimnego
1/ Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
2/ Nagrzać piekarnik do 200 stopni i podpiec ciasto przez ok 15-20 min (żeby nie było surowe, zwłaszcza na środku formy)
z pieczarkami
20 dag pieczarek
1 por (biała część)
kawałek czerwonej papryki (ja dałam, bo zalegała mi w lodówce, ale można pomnąć)
łyżka siekanej natki pietruszki
2 łyżki masła
200 ml śmietany 18 %
2 jajka
szczypta gałki muszkatołowej mielonej
sól
pieprz
2-3 łyżki tartego sera żółtego
1/ Pieczarki oczyścić i pokroić wg własnego uznania, pora pokroić w krążki - podsmażyć na maśle z dodatkiem soli i pieprzu do odparowania wody.
2/ Śmietanę, jajka, ser i gałkę muszkatołową wymieszać na jednolitą masę.
3/ Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażone pieczarki z porem i zalać sosem. Piec jeszcze ok 30 min. Po upieczeniu posypać natką pietruszki.
z opieńkami
20 dag odgotowanych opieniek
2-3 cebule
-reszta składników jak przy tarcie z pieczarkami.
1/ Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na małej ilości oleju z odrobiną soli i pieprzu, dodajemy grzyby i chwilę dusimy.
2/ Podsmażone opieńki kładziemy na podpieczone ciasto i zalewamy sosem beszamelowym. Piec jak przy tarcie wyżej.
Smacznego!:)
Pewnie będzie super , w sobotę zrobię na obiad:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie tego szukałam!!! obecnie dysponuję sporą ilością opieniek i tak za mną chodziła tarta... Lecę testować przepis ;)
OdpowiedzUsuńprzepyszna, super przepis :)
OdpowiedzUsuń