Zielony pomidor smakuję zupełnie inaczej niż taki dojrzały. Z zielonych, tych ostatnich dobrze jest zrobić sałatkę. Szans na ich dojrzenie prawie nie ma a w słoiku nie zmarnują się i będą idealne do zimowego obiadu :)
SKŁADNIKI
3 kg zielonych pomidorów
6 cebul
1 łyżka gorczycy
pieprz (niekoniecznie)
1 łyżka soli
ZALEWA
4 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
1/ Pomidory umyć i pokroić w plastry ( nie za cienkie i nie za grube) najlepiej kroić od czubka, wtedy nie będą się tak rozpadały.
2/ Obraną cebulę pokroić w pół piórka, dodać do pomidorów. Posypać gorczycą,solą i pieprzem.
3/ Wymieszać i odstawić na 1-2 godziny. Zagotować zalewę i wrzucić pomidory, chwilę gotować, ok 15 min. Gorące nakładać do słoików. Słoiki szczelnie zakręcić i postawić do góry dnem.
Smacznego!:)
Ja zielone pomidory zrywam i układam na ściereczce na najbardziej nasłonecznionym parapecie. Wtedy jest szansa na to, że dojrzeją.
OdpowiedzUsuńA sałatka naprawdę smacznie wygląda - będę o niej pamiętać w przyszłym roku :)
Kiedyś takie pomidory robiła moja ciocia, były przepyszne
OdpowiedzUsuńszukałam właśnie prostego przepisu na sałatkę z zielonych pomidorów - super:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie po 10latach robię tą sałatkę
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna i prosta w wykonaniu sałatka, nawet mój 7 letni synek potrafi ją zrobić!!!
OdpowiedzUsuńmam nadzieje że będzie pyszna jak od mamy dawniej,wygląda na prostą
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis,przypadł mi do gustu.
UsuńWłaśnie przyniosłam ze szklarni ostatnie pomidory. Większość z nich jest zielona. Myślę że nadają się tylko na taką sałatkę. W zimę będą jak znalazł do obiadku.
UsuńZrobiłam :),
UsuńZ 5 kg pomidorów wyszło mi 10 półlitrowych słoików, jest bardzo dobra :). Naprawdę wspaniały przepis. Polecam :)
Sałatka wyszła nam SUPER,POLECAM
OdpowiedzUsuńRobiłem ją w zeszłym roku zrobię i w tym :) pychotka palce lizać !!!
OdpowiedzUsuń