Prosty i sprawdzony sposób na opieńki w occie. Robiłam na dwa sposoby z cebulą siekaną w pióra, dodane do grzybów i zagotowane i z cebulą w talarki dodaną tylko na spód i wierzch słoiczka. Stwierdzam, iż oba sposoby są ok,ale te piórka bardziej nadają aromatu i ostrzejszego smaku grzybom.
SKŁADNIKI
grzyby opieńki (1-1,5kg)
2-4 cebule
ZALEWA
2 szklanki wody
pół szklanki octu
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
Ponadto na każdy słoik;
1-2 ziele angielskie
1 listek laurowy
kilka ziaren gorczycy
1/ Grzyby starannie i dokładnie oczyścić i opłukać.
3/ Z podanych składników zagotować zalewę i wrzucić odcedzone opieńki i cebulę pokrojoną w pióra -jeżeli robimy z cebulą w środku. Gotujemy ok 10 min, gorące nakładamy do słoików i odwracamy do góry dnem.
- jeżeli robimy drugim sposobem, to krążki cebuli układamy na spód słoika + przyprawy i nakładamy grzyby z zalewą. Pasteryzujemy ok 10 min.
Zazdroszczę grzybków, z takimi przetworami zima nie straszna :)
OdpowiedzUsuńp.s. było by miło gdybyś usunęła weryfikację obrazkową :)
Chyba już usunęłam :) pozdrawiam! :)
Usuńdziekuje za przepis Andrzej
OdpowiedzUsuńSuper dziękuję za przepis !!! Bardzo miła czytelna strona super floty...prosto i na temat !!!
OdpowiedzUsuń