Pyszne, aromatyczne flaczki z grzybków. Wpisane w ''zeszyt z przepisami'' na zawsze, ponieważ bez nich już nie będę potrafiła zaliczyć sezonu grzybowego.
SKŁADNIKI
kilka kapeluszy opieniek (mogą być też małe grzybki)
2 czerwone cebule
wywar rosołowy z udka kurczaka + ugotowane udko
kostka grzybowa
2 marchewki
3-6 ziemniaki ( w zależności jak gęstą chcemy zupę)
sól
pieprz świeżo mielony
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1,5 łyżki majeranku
2 czerwone cebule
wywar rosołowy z udka kurczaka + ugotowane udko
kostka grzybowa
2 marchewki
3-6 ziemniaki ( w zależności jak gęstą chcemy zupę)
sól
pieprz świeżo mielony
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1,5 łyżki majeranku
1/ Opieńki oczyszczamy, płuczemy i gotujemy ok 30 min. Odcedzamy i kroimy w paski (jak flaczki).
2/ Do gotowego wywaru rosołowego dodajemy kostkę grzybową, marchewkę
pokrojoną w kostkę lub talarki, pieprz i chwilę gotujemy. Gdy marchewka
będzie robiła się miękka, wtedy dodać obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki. Całość gotować do miękkości wszystkich warzyw.3/ Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oleju.
4/ Do podsmażonej cebuli dodać krojone opieńki i chwilę smażyć ok 5 min. Dodać całość do zupy i wymieszać. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i majeranek. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Na koniec dodać podrobione mięso z udka. Gdy flaczki wyjdą za rzadkie, można zrobić zasmażkę z mąki.
Smacznego!:)
Ja bym zrobiła takie flaczki jednak nie dodałabym ziemniaków gdyż mięsne flaczki są bez dodatku ziemniaków.
OdpowiedzUsuńNo właśnie mięsne są bez ziemniaków, a te nie są mięsne :))
UsuńPoza tym ja do mięsnych też daję ziemniaki, ale rzadko je robię,bo nie lubię. Po prostu kwestia gustu i smaku :)
Pozdrawiam.
Zdjęcia przepiękne......Zupka rewelacyjnie pyszna.
OdpowiedzUsuńFlaczki nie flaczki.....po prostu PYCHOTA !
Pozdrawiam i dziękuję.
Cedra.
Ja robię flaczki z boczniaków.Z opieńek ,też spróbuję ,bo wygląda to pięknie.
OdpowiedzUsuń