Tym razem ciasteczka. Ba, pyszne, czekoladowe ciasteczka z mięta a mięta świeża z mojego ogródka :) Ciasteczka w dwóch wersjach, Świątecznej i codziennej. Pyszniutkie, pachnące miętą i czekoladą. Musicie koniecznie wypróbować.Swoim smakiem i zapachem przypominają cukierki czekoladowe ''pastylki miętowe'' Są tanie i bardzo szybko się je robi. Podczas pieczenia niesamowicie pachną a wraz z nimi cały dom.Mogą być też fajnym prezentem dla rodzinki, wystarczy przełożyć je w dekoracyjne pudełko lub puszkę.
SKŁADNIKI
1,5 szklanki mąki
szklanka cukru
1/2 szklanki gorzkiego kakao
2-4 łyżki posiekanej mięty (może być suszona)
2 jajka
1/4 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
+ cukier puder do posypania
szklanka cukru
1/2 szklanki gorzkiego kakao
2-4 łyżki posiekanej mięty (może być suszona)
2 jajka
1/4 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
+ cukier puder do posypania
1/ Masło roztopić w rondelku, odstawić na chwilę, aby przestygło. W misce połączyć resztę składników, dodać przestudzone masło a na koniec jajka.
2/ Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią aluminiową i włożyć na ok 1 godzinę do lodówki.
3/ Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i piec ok 10-15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!:)
MOJE RADY
Jeżeli ciasteczka popękają nam podczas pieczenia, nie martwmy się tym, to dodatkowy atut. Wtedy zamiast sypać cukrem, można je w nim obtoczyć, tak by pęknięcia były ciemne, będą ślicznie wyglądały
WERSJA ŚWIĄTECZNA
Uwielbiam wszystko co ma w sobie miętę, a ciasteczka - to już najbardziej w świecie:) Super przepis!
OdpowiedzUsuńJa gdzieś w Necie widziałam jakiś przepis na miętowe ciasteczka, bez dodatku kakao. Autorka robiła je z kroplami miętowymi zakupionymi w aptece...
OdpowiedzUsuńKrople miętowe z apteki, to niezły pomysł :)
Usuń