Nie wiem czy znajdzie się ktoś, kto nie lubi gołąbków. Zwłaszcza tych babcinych czy maminych :) Ja najbardziej lubię te z kaszą ale z ryżem też. W sumie tak rzadko je robię, ze wstyd się przyznać ale może pora to zmienić i nadrabiać zaległości :) Póki co zapraszam na gołąbki z mięsem i ryżem a niebawem zrobię z kaszą i grzybami.
SKŁADNIKI
2 główki kapusty
1 kg łopatki
4 woreczki ryżu (każdy po 100g)
2 łyżki przecieru pomidorowego
150g margaryny do pieczenia
sól
pieprz
kostka rosołowa lub pół litra rosołu
1 kg łopatki
4 woreczki ryżu (każdy po 100g)
2 łyżki przecieru pomidorowego
150g margaryny do pieczenia
sól
pieprz
kostka rosołowa lub pół litra rosołu
1/ Z kapusty wycinamy głąby i parzymy w osolonym wrzątku, oddzielając
liście. Studzimy i odsączamy na durszlaku. Jeżeli to konieczne,to z
każdego liścia usuwamy nerw ku nasady. Brzydkie liście odkładamy na bok.
2/ Mięso przepuścić przez maszynkę (możemy użyć gotowego mięsa mielonego),
dodać wcześniej ugotowany i ostudzony ryż, przecier pomidorowy oraz
przyprawy. Wymieszać.
3/ Na każdy liść kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Na spód
brytfanny układamy kilka wcześniej odłożonych ''brzydkich'' liści,następnie
dość ciasno układamy nasze gołąbki a na wierzch dodajemy kawałki
margaryny i kolejnych kilka odłożonych liści, by przykryły gołąbki (co
zapobiega przypaleniu wierzchu) podlewamy wodą z kostką rosołową. Piec
ok1,5 - 2 godz w temp.180stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.