Cebularz to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w
województwie lubelskim. Najlepsze są gorące, z chrupiącą skórką o
delikatnym smaku pieczonej cebuli i maku.
Na
szczęście pochodzę z województwa lubelskiego,więc smak cebularzy jest
mi dobrze znany, po prostu wychowałam się na nich :) No ale...najlepsze
są te domowe, cieplutkie, pachnące w całym domu z rozpływającym się
masełkiem i cieknącym aż po łokciach :) z resztą, kto zna, ten wie:)) a
kto nie zna, to może sobie je zrobić i odpłynąć w tym niepowtarzalnym
smaku cebulki :)
CIASTO
30g drożdży
pół litra ciepłej wody
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju
1 kg mąki
30g drożdży
pół litra ciepłej wody
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju
1 kg mąki
WIERZCH CEBULOWY
2-3 cebule
2-3 łyżki niebieskiego maku
jajko do smarowania
łyżka oleju
2-3 cebule
2-3 łyżki niebieskiego maku
jajko do smarowania
łyżka oleju
1/Dróżdże
rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól,
cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle
mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste
trzeba dokończyć wyrabianie ręką.
2/Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1godz do wyrośnięcia.
3/ Cebulę
obrać i pokroić w piórka lub kostkę, zasypać makiem, szczyptą soli i
łyżką oleju. Dokładnie wymieszać,by pióra się oddzieliły. Przykryć i
wstawić do lodówki na min godz.
4/Wrośnięte
ciasto podzielić na kilka części i pięścią ugnieść placki (wielkość
dowolna) Na wysmarowaną tłuszczem blachę układać placki. Na środku
każdego placka wyłożyć ''makową cebulę'' a brzegi placów posmarować
skłóconym jajkiem. Piec ok 25-30min w temp 180 stopni.
SMACZNEGO! :)
MOJE RADY;
Cebulę
z makiem najlepiej przygotować kilka godz wcześniej a nawet dwa dni.
Można też ją sparzyć wrzątkiem przed wymieszaniem,ale ja nie parzę, ma
dzięki temu bardziej wyrazisty smak i zapach po upieczeniu.
Proste i smaczne, wykonałem nieco modyfikując do swojego smaku, Pozdrawiam - Marek
OdpowiedzUsuń