sobota, 14 listopada 2015

SAŁATKA Z CZERWONYM RYŻEM, KURCZAKIEM I ANANASEM

Prosta i smaczna a przede wszystkim szybka w przygotowaniu i treściwa, może posłużyć za lekki obiad np do pracy. 


SKŁADNIKI
100 g czerwonego ryżu
ok 500 g fileta z kurczaka
1 puszka kukurydzy konserwowej
słoik selera konserwowego
1 puszka ananasa
1 żółta papryka
1 por (biała część)
sól (przyprawa do kurczaka może być)
pieprz

curry
majonez

1/ Filety opłukać, osuszyć, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na odrobinie oleju z curry i przyprawami. Wystudzić. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić. Por oczyścić, pokroić w drobne piórka, paprykę umyć i pokroić w kosteczkę. Seler, ananasy,kukurydzę odcedzić z zalewy, ananasa pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać majonez do smaku. Przed podaniem sałatkę odstawić na kilka godzin do lodówki.


wtorek, 10 listopada 2015

ZUPA POROWO-ZIEMNIACZANA NA MLEKU Z BOCZKIEM

Pyszna, rozgrzewająca zupa z porów i ziemniaków w postaci kremu.


SKŁADNIKI
dla 4 osób:
2 pory (białe części)
4 średnie ziemniaki
3 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
sól do smaku
przyprawy: gałka muszkatołowa mielona, pieprz, imbir mielony,suszone liście kolendry
kilka plasterków boczku
3 łyżki masła  

1/ Pory umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Zeszklić na maśle. Ziemniaki obrać,pokroić w kostkę, dodać do porów. Całość zalać mlekiem i wodą, doprawić solą, przyprawami, gotować do miękkości. Zupę zmiksować na krem, doprawić solą i pieprzem, podawać z podsmażonym boczkiem.